Socialistisk Revy nr. 11 – Side 25 – Januar 1999


Anmeldelser

Video

Filmen du ikke må se for Big Mac

McLibel: Two Worlds Collide
Instuktion: Fanny Armstrong

Programmet McLibel: Two Worlds Collide er et program, som ingen tv-chefer åbenbart tør vise. Det er et rystende program, der afslører et af verdens største multinationale selskabers sande ansigt.

I Storbritannien havde både BBC og Channel 4 planlagt at vise udsendelsen, men droppede det, efter at deres advokater advarede om, at McDonalds-imperiet måske ville sagsøge dem.

Den 50 minutter lange udsendelse handler om "McLibel"-retssagen, hvor burgerkæden sagsøgte to aktivister på grund af en folder, de havde udgivet. Retssagen blev den længste i britisk historie – den begyndte i 1994 og varede i over to år.

De to aktivister – bartenderen Helen Steel og Dave Morris, som er enlig far og tidligere postbud – var medlemmer af en Greenpeace-gruppe i London. De havde udgivet folderen "Hvad er der galt med McDonalds", der indeholdt en serie af påstande om burgerkæden.

TV-programmet fortæller historien om kampen i retssalen. Instruktøren Franny Armstrong fulgte sagen og filmede Helen og Dave's kamp mod det multinationale firma. Den venstreorienterede filminstruktør Ken Loach hjalp med at færdiggøre filmen med rekonstruktioner af de afgørende retsmøder.

Resultatet er et fremragende program, der burde sendes i den bedste sendetid på alle landsdækkende tv-stationer. Programmet viser ikke kun historien om retssagen, men giver også en indsigt i de multinationale selskabers og retssystemets verden.

"Vi havde en fast aftale med BBC", siger Franny Armstrong. "Vi havde endda næsten fået fastlagt en sendetid. Men så trak de sig efter råd fra deres advokater. Channel 4 var også meget begejstrede over filmen og ville gerne købe den. Ingen har sat en finger på filmens kvalitet. De er bare bange for at vise den."

Udsendelsen udstiller, hvor skånselsløs storkapitalen kan være, når den føler sin profit truet.

McDonalds tyede til de mest ulækre metoder i deres forsøg på at knække de to aktivister. De gik så vidt som til at hyre privatdetektiver til at infiltrere Greenpeacegruppen i London.

I programmet fortæller Jan, en af de syv spioner der blev hyret af McDonalds, om, hvordan hun blev betalt for at infiltrere aktivistgruppen.

Man kan også høre, hvordan McDonalds med held argumenterede for, at sagen var "for kompleks" til at blive ført for et nævningeting. Det lykkedes dem i stedet at få sagen ført for en ultrarig Oxforduddannet dommer.

Halvvejs gennem sagen betalte de 5000 kroner for at "sponsorere" en legedag i den legegruppe, som Dave Morris' lille søn deltog i.

I filmen kan man se ledende McDonaldsansatte og deres "Ronald McDonald"-klovn overtage børnenes fridag, mens Dave sidder magtesløs over for det foretagende, der prøver at knuse ham.

Det lykkedes Helen og Dave trods alle odds at overbevise dommeren om, at McDonalds var skyldig i de mest seriøse anklager:

Alligevel kendte dommeren de to aktivister skyldige i injurier på grund af nogle punkter, hvor han var enig med McDonalds. Intet normalt menneske ville være kommet til den samme konklusion.

 

• Selvom filmen ikke bliver vist i fjernsynet, kan du alligevel komme til at se den.

Et eksemplar kan erhverves ved at sende en check på £14.99 til One Off Productions, BCM Oops, London WC1N 3XX.

Filmen kan også lejes hos Internationale Socialister ved henvendelse på telefon 35 35 67 91.

Yderligere oplysninger på www.spanner.org/mclibel/
Web-OBS: Webadressen er flyttet til:
Spanner Films: McLibel 2005
Se fx også:
McSpotlight: The McLibel Trial
Wikipedia: McDonald's Restaurants v Morris & Steel
IMDB: McLibel (2005)

 


Udskrevet fra www.socialister.dk   19. maj 2024 kl. 04:15