Topbanner

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Tema: DKP

DKP
Jørn Andersen: Enhedslistens årsmøde: Udelukkelse af SAP, DKP og IS?
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 5
Note: Til Enhedslistens årsmøde i maj har 11 medlemmer med Christian Juhl, MF, i spidsen stillet et tilsyneladende uskyldigt forslag om, at “Medlemmer af andre partier er ikke medlemsberettigede”.
 
Hans Erik Madsen: En venstrefløj, der gør en forskel i klassekampen
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 8
Note: Den store udfordring for venstrefløjen er at skabe et parti, som gør en forskel i den daglige klassekamp. Flere mandater og flere medlemmer er godt, men ikke godt nok.
 
Jørgen Lund: Boganmeldelse: Ole Sohn: "Et liv i kamp og kærlighed – om sygeplejerske Elna Hiort-Lorenzen"
Socialistisk Arbejderavis nr. 100, feb 94 – side 12
Note: Dansk Sygeplejeråd har udsendt Ole Sohns bog “Et liv i kamp og kærlighed – om sygeplejerske Elna Hiort-Lorenzen”. Når bogen er god, dramatisk og letlæst, er det fordi den nu 92-åriges liv har været dramatisk.
 
Ulrik Olsen: Danmarks Kommunistiske Parti fejrer fødselsdag: Oprør – tilpasning
Socialistisk Arbejderavis nr. 54, nov 89 – side 9
Note: Efter 1. verdenskrig var der et vældigt klassekampsopsving i hele Europa og også i Danmark.
Revolutionen i Rusland satte sine spor. Det gav tro på en forandring. De forskellige smågrupper på venstrefløjen sluttede sig sammen og dannede Venstresocialistisk Parti. VSP tilsluttede sig Kommunistisk Internationale og skiftede i 1920 navn til Danmarks Kommunistiske Parti – DKP.
 
Ulrik Olsen: Kurt Jacobsen: “Mellem København og Moskva”: Forvirring
Socialistisk Arbejderavis nr. 54, nov 89 – side 9
Note: Kurt Jacobsen, medlem af DKP, har skrevet en ny bog “Mellem København og Moskva”. I sin konklusion stiller Kurt Jacobsen spørgsmålet, om der overhovedet var plads til et revolutionært parti til venstre for Socialdemokratiet i 1920.
 
Per Westerberg: Eksistentiel krise for kommunisterne: Tøbrud fører DKP mod sammenbrud
Socialistisk Arbejderavis nr. 53, okt 89 – side 9
Note: DKP står i dag i den mest afgørende diskussion i organisationens historie: Den handler om DKP’s eksistensberettigelse. Derfor er splittelsen dybere end nogensinde før – men ikke desto mindre har de uhyre svært ved at komme ud af stedet.
 
Anders Schou: På kanten: DKU, kineserne og solskinsvejret
Socialistisk Arbejderavis nr. 52, sep 89 – side 4
Note: DKP lider af skizofreni. Partiet er totalt splittet ikke mindst i spørgsmålet om støtte til de kinesiske studenter og arbejdere. Den brutale rydning af studenterne på Tian An Men-pladsen fik således et dansk efterspil, da stalinisterne i DKP ryddede de kinesiske studenters bod på Land og Folk-festivalen.
 
Synger DKU på sidste vers?
Socialistisk Arbejderavis nr. 51, aug 89 – side 3
Note: Der kan ikke være tvivl om, at det er store ting, der sker i DKU i øjeblikket, og at de får en hed diskussion på landsmødet i august. Glasnost-opgøret med Stalinmyterne og ideal-samfundet østpå, har ført til selvransagelse.
 
Kim Møller: DKU-kongres: Nedlæg LLO
Socialistisk Arbejderavis nr. 39, maj 88 – side 2
Note: Planen om at nedlægge det selvstændige faglige ungdomsarbejde i Faglig Ungdom og LLO har naturligvis sat sit præg på de årsmøder, der har været i de berørte organisationer.
 
Hans Jørgen Vad: LLOs nedlæggelse: Slagterfærd mod LLO
Socialistisk Arbejderavis nr. 38, mar 88 – side 12
Note: Udsigten til LLO’s nedlæggelse er blevet mødt med en veltilfreds grynten i LO og toppampernes LO-Bladet. For at forstå hvorfor, må vi se på baggrunden. Så forstår man bedre, hvorfor DKU’ernes kapitulation er katastrofal.
 
Steen Bille Larsen: Marie Nielsen mod Moskvaprocesserne: Kampen om Trotskij
Socialistisk Arbejderavis nr. 24, nov 86 – side 9
Note: Den første Moskvaproces åbnedes i august 1936. Her blev nogle af de revolutionære ledere fra oktoberrevolutionen, blandt andre Zinoviev og Kamenev anklaget for at være med i et trotskistisk komplot.
 
Harald Lillevang: Tillidsmandskonference: I armene på DKP
Socialistisk Arbejderavis nr. 19, maj 86 – side 2
Note: 400 tillidsfolk fra fagbevægelsens venstrefløj var samlet i Århus en weekend i april til en faglig landskonference, arrangeret af den storkøbenhavnske tillidsmandsring.
 
Tom Christiansen: Ud at se med DKP
Socialistisk Arbejderavis nr. 13, okt 85 – side 2
Note: Traditionen tro har der igen været demonstration på Christiansborg Slotsplads i anledning af folketingets åbning.
 
Hans Jakob Funch: DKP: Enhed mod højre
Socialistisk Arbejderavis nr. 11, aug 85 – side 4
Note: Kommunisterne har været bannerførere for parolen om »enhed mod højre«. Vi har oplevet de reelle muligheder for en samlet kamp mod Schlüter-regeringen gennem massestrejken i påsken. Men DKP gjorde alt for at bremse og sprede kampen. Hans Jacob Funch forklarer, at det ikke er en ny udvikling. Deres enhed er i sidste en enhed på topplan.
 
Jørgen Lund: DKP i 1945: Fra krig til klassefred
Socialistisk Arbejderavis nr. 9, maj 85 – side 6
Note: Når DKP i foråret 1985 bruger sin indflydelse til at få drejet massestrejker og forventninger på arbejdspladserne ind på et sidespor under DKPs kontrol, til brug for den faglige og politiske bejlen til socialdemokratiet, er det ikke første gang det sker.
 
Per Jensen: Generalstrejken i 1956: Fra kamp til stemmeseddel
Socialistisk Arbejderavis nr. 5, feb 85 – side 6
Note: DKP havde i 1956 en enestående chance for at lede arbejderklassen til sejr under den store generalstrejke. Men da strejken var på sit højeste og arbejderklassen stod parat til at kæmpe endnu videre, sendte DKP dem hjem igen. I stedet for at stole pa arbejderklassens selvstændige aktivitet foretrak DKP at læne sin politik til Socialdemokratiet.
 
Steen Bille Larsen: DKP og arbejderklassen 1945-1958
Proletar! nr. 9, aug 74 – side 14
Note: Danmarks kommunistiske Parti har i de senere år – og især i forbindelse med folketingsvalget i december 1973 – oplevet en kraftig fremgang. Tilslutningen kommer i høj grad fra studerende og intellektuelle, men også lærlinge og militante arbejdere slutter i dag i stort antal op bag DKP. Derfor finder vi det nødvendigt, at det revolutionære venstre beskæftiger sig seriøst med årsagerne til og konsekvenserne af denne fremgang for det reformistiske og statskapitalistiske venstre.
 

Der blev fundet 17 artikler

 

 

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside