Topbanner

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Tema: Afghanistan-krig 2001-?

Se også: Se også: Afghanistan; Krigsmodstand (DK) 2001-?

Afghanistan-krig 2001-?
Se også: Afghanistan; Krigsmodstand (DK) 2001-?
Ken Olende: Secret prison shows up Britain’s dirty role in war
Socialist Worker nr. 2356, jun 13 – side 17
Note: The government claims that the military is in Afghanistan to uphold the law. But Ken Olende shows the brutal reality behind Britain’s ‘war on terror’.
 
Ten years since 9/11: Afghanistan: the ten-year war that drags on
Socialist Worker nr. 2268, sep 11 – side 10
Note: Western aircraft dropped the first bombs on Afghanistan on 7 October 2001. The US-led coalition’s stated aim was to root out Al Qaida cells said to have found refuge under the Taliban regime.
 
Obamas krig i Afghanistan
Socialistisk Arbejderavis nr. 310, jul 11 – side 11
Note: Den 22. juni meddelte Obama, at USA vil trække 10.000 soldater ud af Afghanistan inden udgangen af året og yderligere 23.000 i efteråret 2012.
 
Judith Orr: Every Afghan is target for Nato
Socialist Worker nr. 2254, jun 11 – side 16
Note: A Nato air attack wreaked carnage on two extended families in Afghanistan’s Helmand province last week. It killed 14 people—two women and 12 children. This is what humanitarian intervention looks like.
 
Alex Callinicos: Obama’s Afghan exit strategy
Socialist Worker nr. 2250, maj 11 – side 4
Note: Barack Obama concluded his announcement that US forces had assassinated Osama Bin Laden by saying, “Tonight, we are once again reminded that America can do whatever we set our mind to.”
 
Lene Junker: Interview med Goulia Feizi – afghansk flygtning og studerende på SDU: Hvis man går ud, ved man ikke om man kommer hjem
Socialistisk Arbejderavis nr. 304, dec 10 – side 10
Note: I april deltog Goulia Feizi og andre unge afghanere i et debatmøde om Afghanistan på SDU, som Nej Til Krig og Muslimsk Studenter Union afholdt i fællesskab. De er nu en del af Nej Til Krigs netværk. Goulia Feizi fortæller her sin personlige historie og sit syn på Afghanistan-krigen.
 
Lene Junker: Afghanistan: Krigsmagerne må tabe, hvis freden skal have en chance
Socialistisk Arbejderavis nr. 303, nov 10 – side 7
Note: En ny stor interviewundersøgelse dokumenterede det som mange uafhængige Afghanistan-kendere længe har sagt: Afghanerne er trætte af voksende arbejdsløshed, fattigdom, bomber, natlige raids, fængslinger, tortur og ydmygelser. Afghanerne vil have de fremmede tropper ud.
 
Peter Schjerning: Afghanistan: Interview med Nagieb Khaja
Socialistisk Arbejderavis nr. 303, nov 10 – side 7
Note: Socialistisk Arbejderavis har talt med den dansk-afghanske freelancejournalist Nagieb Khaja. Han har for nyligt været i Afghanistan som led i et projekt om civic journalism for Danmarks Radio, der indebærer en gruppe lokale landsbyboere i Helmand-provinsen, som udstyret med mobile videokameraer, kan fortælle om deres hverdag.
 
Peter Schjerning: Er FN løsningen i Afghanistan?
Socialistisk Arbejderavis nr. 302, okt 10 – side 13
Note: Det mener en række af de mest prominente danske krigsmodstandere. Denne artikel forsøger, at problematisere denne løsning.
 
Lene Junker: Afghanistan: Rystende rekorder, åbenlys forvirring og voksende krigsmodstand
Socialistisk Arbejderavis nr. 302, okt 10 – side 13
Note: Den 7. oktober har Afghanistan krigen varet i 9 år. Protesterne mod krigen vil være til at overse. Den fremstod som en god krig, der skulle fange Osama Bin Laden, bekæmpe terrorismen og befri Afghanistans kvinder for Talibans undertrykkelse.
 
Jakob L. Krogh: Ingen fremskridt i Afghanistan
Socialistisk Arbejderavis nr. 301, sep 10 – side 10
Note: Realiteten er at hverken genopbygning eller opbygningen af en afghansk hær lykkes, og at oprørerne dræber stadigt flere vestlige soldater.
 
Afghanistan: Flertal mod krigen
Socialistisk Arbejderavis nr. 300, aug 10 – side 10
Note: Der er flertal mod krigen, og 62% af danskerne vil have en slutdato for krigen. Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, mener, at danskernes holdningsændringer bygger på uvidenhed.
 
Alex Callinicos: Afskedigelser løser krigsproblemer?
Socialistisk Arbejderavis nr. 299, jul 10 – side 4
Note: I april 1951 fyrede præsident Harry Truman general Douglas MacArthur fra den amerikanske hær, lederen af FN-styrkerne i Korea.
 
Lene Junker: Enorme fund af råstoffer skærper Afghanistan-krigen
Socialistisk Arbejderavis nr. 299, jul 10 – side 16
Note: Nye fund af enorme råstofforekomster i Afghanistan sætter Afghanistan-krigen i et nyt lys.
 
Jesper Juul Mikkelsen: Armadillo – krigen i „Hell“-man
Socialistisk Arbejderavis nr. 298, jun 10 – side 13
Note: Filmen Armadillo følger et hold danske soldater udstationeret i basen Armadillo i Helmand-provinsen i foråret 2009. Igennem filmen får du den mærkelige følelse af at grine af magthaverne og græde med soldaterne.
 
Carsten Andersen: Exit Afghanistan
Socialistisk Arbejderavis nr. 297, apr 10 – side 2
Note: Efter mere end 8 års krig har alle, måske på nær Søren Espersen, erkendt, at krigen i Afghanistan ikke kan vindes, og alle taler om en exitstrategi, men det er kun fredsbevægelsen, der har en strategi, som reelt kan få de danske soldater hjem.
 
Peter Schjerning: Anmeldelse af Malalai Joya: Min lykkes fjender – Afghanistans modigste kvinde: En kvinde blandt krigsherrer
Socialistisk Arbejderavis nr. 297, apr 10 – side 13
Note: I sin erindringsbog „Min lykkes fjender“ retter den kompromisløse og fantastisk modige kvinde Malalai Joya fra Afghanistan et angreb mod alt hvad hun mener er galt med situationen i Afghanistan.
 
Nagieb Khaja: NATO’s nederlag – Talebans tilbagevenden
Socialistisk Arbejderavis nr. 296, mar 10 – side 2
Note: „At de vil beskytte os, må være en vittighed. For os at se, er denne krig afgjort. Taleban er vinderne, og de forsøger at finde ud af, hvordan de kan komme ud med æren i behold.“ Sådan beskrev en af landsbyråds-medlemmerne fra Nad Ali i Helmand sine tanker for mig, da jeg var i Helmand i oktober måned.
 
Jakob L. Krogh: Interview: Afghanistans problemer kan ikke løses militært
Socialistisk Arbejderavis nr. 296, mar 10 – side 3
Note: Socialistisk Arbejderavis har talt med Eva Arnvig, der er journalist og jævnligt har været i Afghanistan siden 1991. Hun starter med at slå fast, at der ingen mulighed er for at NATO kan vinde i Afghanistan gennem en militær indsats. Og siger: „Det har jeg sagt fra dag ét. Efter 9 år er der ingenting, der har fået mig til at ændre det. Afghanistans problemer kan kun løses gennem forhandlinger.“
 
Alen Stefanovski: Pakistan – en ny frontlinie i krigen mod terror
Socialistisk Arbejderavis nr. 295, feb 10 – side 2
Note: „Krigen mod terror“ har ødelagt Irak og Afghanistan og udløst ødelæggende konflikter i Yemen, Somalia og Pakistan. I Pakistan har USA intensiveret sin tilstedeværelse med bombninger ved den nordvestlige grænse, som støder op til Afghanistan. Dette bliver gjort med ubemandende fly, hvilket resulterer i store ødelæggelser og mange civile ofre i det, Obama kalder for AfPak-krigen.
 
Afghanistan: Conference will not stabilise the 'good war' gone bad
Socialist Worker nr. 2186, jan 10 – side 4
Note: Protesters were to make their opposition to the war in Afghanistan clear at a meeting of world leaders in London this week. Top government officials planned to come together to restabilise the Nato occupation of Afghanistan.
 
Troops shoot demonstrators in Afghanistan
Socialist Worker nr. 2185, jan 10 – side 3
Note: Troops killed eight demonstrators in Afghanistan’s Helmand province on 12 January.
 
Mette Hermansen: Hvorfor må vi gerne slå afghanere ihjel?
Socialistisk Arbejderavis nr. 294, jan 10 – side 7
Note: Krig og racisme hænger uløseligt sammen. Fra Vestens kolonisering af Sydamerika, Afrika og Asien til besættelsen af Irak og Afghanistan er legitimeringen gået gennem en fornedring og dæmonisering af de pågældende landes folk og skikke. Men er det også tilfældet for de unge danske mænd, vi i dag sender til Afghanistan, angiveligt for at indføre frihed og demokrati?
 
Simon Assaf: US Imperialism: The long war that is getting longer.
Socialist Review nr. 343, jan 10 – side 15
Note: It has been called Barack Obama's "LBJ" moment, where a progressive president is dragged into escalating an unpopular war in the hope that a quick success could rescue the US's reputation around the world.
 
Obama’s Afghanistan surge offers no solutions
Socialist Worker nr. 2181, dec 09 – side 6
Note: Barack Obama’s decision to send a “surge” of 30,000 US troops to Afghanistan will make the situation bleaker for the people of that country, and deepen the crisis for the occupying powers.
 
Lene Junker: Exit-strategi = mere krig
Socialistisk Arbejderavis nr. 293, dec 09 – side 2
Note: De tragiske følger af 8 års krig i Afghanistan er nu ved at gå op for befolkningerne i USA og NATO-landene. Afghanerne har for længst mistet troen på, at USA’s og NATO’s militære tilstedeværelse er af det gode.
 
Jesper Høi Kanne: USA og NATO kan ikke vinde i Afghanistan
Socialistisk Arbejderavis nr. 293, dec 09 – side 2
Note: Hvis man troede at Obama i det Hvide Hus ville stoppe krigen mod terror, så tog man fejl. Det endelige bevis kom, da Obama i en tale den 1. december lovede at sende 30.000 ekstra tropper til Afghanistan. Anders Fogh Rasmussen fulgte op og annoncerede, at resten af NATO ville stille med 5.000 ekstra soldater.
 
Lene Junker: Skal Danmark støtte Obamas optrapning af krigen i Afghanistan?
Socialistisk Arbejderavis nr. 293, dec 09 – side 2
Note: Efterårets internationale debat om Afghanistan har også fundet vej til Danmark. Flere rejser tvivl om formålet med at være i Afghanistan, og modstanden mod krigen vokser. Det har også tvunget regeringen til at overveje den strategi, som blev vedtaget i 2008 med støtte fra DF, S og R.
 
Siân Ruddick: US Afghan surge shows the deepening crisis
Socialist Worker nr. 2180, dec 09 – side 16
Note: Barack Obama’s new troop surge to Afghanistan is a desperate attempt to get out of the crisis Nato troops are in. Obama is to announce that around 30,000 more troops will be sent to Afghanistan, starting with the deployment of 9,000 marines to Helmand next month.
 
Siân Ruddick: Afghan regime and US strategy teeter on the brink
Socialist Worker nr. 2179, nov 09 – side 5
Note: Britain’s foreign secretary David Miliband has admitted that the eight years of Western occupation of Afghanistan has built an unstable regime that would fall without the support of foreign troops.
 
Lene Junker: Fiasko i Afghanistan og politisk krise i USA og NATO-landene
Socialistisk Arbejderavis nr. 292, okt 09 – side 4
Note: Amerikanske generaler ønsker 40.000 flere soldater til Afghanistan for at afværge et nederlag i Afghanistan.
 
Alex Callinicos: Afghanistan: Begrundelserne for krigen falder sammen
Socialistisk Arbejderavis nr. 291, sep 09 – side 5
Note: En stor bid af den allerede tvivlsomme begrundelse for Vestens militære intervention i Afghanistan er nu kollapset.
Alt. url: Justification for Afghan war is collapsing
 
Guy Smallman: Granai: the murder of an Afghan village
Socialist Worker nr. 2161, jul 09 – side 8
Note: Photojournalist Guy Smallman is the only Western reporter to visit the village that was devastated by a US air attack. He questions the conclusion of the investigation into the incident.
 
Soldier who refused to return to Afghanistan speaks out: ‘Bring the troops home now’
Socialist Worker nr. 2160, jul 09 – side 1
Note: AS politicians vie with each other to express their sympathies for British soldiers who have been killed in Afghanistan – soldiers that they all voted to send – a brave young man stands ready to be jailed for refusing to fight.
 
Simon Assaf: Quagmire deepens for Britain in Afghanistan
Socialist Worker nr. 2160, jul 09 – side 2
Note: Britain’s failed enterprise in Afghanistan has been exposed. Fifteen British soldiers have died in the past two weeks, along with countless numbers of Afghanis.
 
Yuri Prasad: Soldier interviewed: ‘I realised the war was wrong’
Socialist Worker nr. 2160, jul 09 – side 3
Note: Lance Corporal Joe Glenton is 27 years old and has been in the army since 2004. For the last two years, after he was told that he would have to return to Afghanistan, Joe has been absent without leave and on the run. He spoke to Yuri Prasad about his experiences.
 
Alex Callinicos: Afghan war brings political fallout
Socialist Worker nr. 2160, jul 09 – side 4
Note: The crisis around the war in Afghanistan reveals more of the corruption of British politics.
 
Afghanistan and Pakistan: Obama’s war intensifies
Socialist Worker nr. 2159, jul 09 – side 4
Note: US and British troops are involved in a bloody fight with insurgents in the southern Helmand province in Afghanistan. Occupation forces hope to push into an area that is considered a Taliban stronghold.
 
Lene Junker: Mørke skyer over Afghanistan
Socialistisk Arbejderavis nr. 289, jun 09 – side 13
Note: Mørke skyer trækker op over Afghanistan. 2008 var det hidtil blodigste år siden USA besatte Afghanistan i oktober 2001. Kampene er gået hårdt ud over civile afghanere. Og 2009 har vist en stigning i forhold til 2008.
 
Alex Callinicos: Obama is marching into the graveyard of empires
Socialist Worker nr. 2152, maj 09 – side 4
Note: Two events last week underlined the fact that Barack Obama is not kidding when he says he intends to escalate the war in Afghanistan.
 
Simon Assaf: Afghanistan’s disasters of war
Socialist Worker nr. 2150, maj 09 – side 8
Note: The latest downward spiral for the occupation cannot be solved by sending in more troops or spreading the war to Pakistan.
 
Afghanistan: Stalemate in Helmand
Socialist Worker nr. 2150, maj 09 – side 9
Note: Nothing illustrates the problems of the occupation more than the hapless misadventure of British troops in the Helmand province in southern Afghanistan.
 
Guy Smallman: Guy Smallman's photos: Misery in Kabul
Socialist Worker nr. 2150, maj 09 – side 9
 
Martin B. Johansen: Afghanistan: Intet nyt under solen
Socialistisk Arbejderavis nr. 287, mar 09 – side 16
Note: Hvis man troede, at den nye amerikanske regering under Barack Obama ville betyde et brud med Bush’s hårde udenrigspolitik, så bliver man skuffet, når man ser på de hidtidige udmeldinger omkring Afghanistan.
 
Jonathan Neale: Book Review: Round-up on Afghanistan
Socialist Review nr. 334, mar 09 – side 25
Note: The Afghan resistance is spreading and winning. The resistance has largely cut off the Khyber Pass, the main road from Pakistan, and has effective control of half the country.
 
Simon Assaf: Truce in Pakistan is a blow to US war aims in Afghanistan
Socialist Worker nr. 2139, feb 09 – side 16
Note: Unmanned US Predator drones are continuing to wreak death in Pakistan’s tribal areas despite a peace deal signed between the government and insurgents in the country.
 
Simon Assaf: Afghanistan: war is ‘tougher than Vietnam’ for US
Socialist Worker nr. 2138, feb 09 – side 16
Note: The US has admitted that winning the war in Afghanistan will be “tougher than Vietnam”.
Richard Holbrooke, Barack Obama’s special envoy for Pakistan and Afghanistan, told a Nato conference in Munich recently, “It is like no other problem we have confronted, and in my view it’s going to be much tougher than Vietnam.”
 
Lene Junker: 2009: Udsigt til et mere blodigt år i Afghanistan
Socialistisk Arbejderavis nr. 286, feb 09 – side 16
Note: Alene i Danmark har Afghanistan krigen kostet dyrt i 2008, både menneskeligt, økonomisk og moralsk: I 2008 blev 12 danske soldater dræbt i Afghanistan, heraf 5 i december måned.
 
Crisis grows for occupiers in Afghanistan
Socialist Worker nr. 2137, feb 09 – side 16
Note: Barack Obama’s tenure in the White House has had a bloody beginning. January has seen the highest number of coalition troop casualties in Afghanistan.
 
‘War on terror’: No lull in the Afghan war
Socialist Worker nr. 2134, jan 09 – side 2
Note: British foreign secretary David Miliband’s hope for a “winter lull” in Afghanistan has proved to be hopelessly optimistic.
 
Simon Assaf: Afghan occupation is ‘corrupt from top to bottom’
Socialist Worker nr. 2132, dec 08 – side 2
Note: Kim Howells, the former foreign office minster responsible for Afghanistan, has described the occupation of the country as corrupt “from top to bottom”.
 
Taliban ‘slowly encircling Kabul’
Socialist Worker nr. 2131, dec 08 – side 2
Note: The Nato-led occupation of Afghanistan is coming under severe threat, with Afghan resistance forces led by the Taliban threatening to encircle the capital city Kabul.
 
Simon Assaf: Obama's new strategy as the US faces defeat in Afghanistan
Socialist Worker nr. 2128, nov 08 – side 9
Note: When Barack Obama takes office on 20 January next year he will be handed a document crafted by Admiral Michael Mullen, the chairman of the US joint chiefs of staff.
This document will spell out a shift in US strategy to manage its defeat in what used to be called the "good war" in Afghanistan.
 
US bombs another Afghan wedding party
Socialist Worker nr. 2127, nov 08 – side 6
Note: A Nato airstrike killed scores of civilians at a wedding party near Kandahar in southern Afghanistan last week. Outrageously the US military is accusing the resistance of deliberately provoking the airstrike.
 
Simon Assaf: Afghan people face a winter of famine
Socialist Worker nr. 2126, nov 08 – side 3
Note: Famine is stalking Afghanistan and is threatening the lives of millions of its people, international aid agencies have warned. An estimated 8.4 million Afghans – one in four of the population – are in danger of starvation as winter closes in because of severe food shortages, high prices and a summer drought.
 
Jonathan Neale: Ustabiliteten i Afghanistan vokser mens USA bomber Pakistan
Socialistisk Arbejderavis nr. 283, okt 08 – side 5
Note: Modstanden mod besættelsen af Afghanistan vokser, spreder sig og vinder indpas. Som respons rykker et skræmt amerikansk militær tættere på krig med Pakistan.
 
Simon Assaf: Nato vil skjule massakrer i Afghanistan
Socialistisk Arbejderavis nr. 282, okt 08 – side 9
Note: 70 mennesker omkom i et angreb, som ødelagde endnu en afghansk landsby. Over 500 civile er blevet dræbt af Nato-styrker i år.
 
Jonathan Neale: Afghan war: Instability grows as the US bombs Pakistan
Socialist Worker nr. 2119, sep 08 – side 5
Note: The resistance to the occupation of Afghanistan is growing, spreading and winning. In response, a frightened US military is edging closer to war with Pakistan.
 
Afghan civilian deaths soar
Socialist Worker nr. 2118, sep 08 – side 3
Note: There have been angry protests at civilian deaths in eastern Afghanistan.
Human Rights Watch says that civilian deaths in the country from US and Nato air strikes have nearly tripled in two years.
 
Simon Assaf + Simon Assaf: Revealed: New airstrike kills 70: Nato tries to hide Afghan massacres
Socialist Worker nr. 2117, sep 08 – side 1
Note: Latest attacks destroy second Afghan village killing 70 | Over 500 civilians killed by Nato forces this year
Nato is attempting to cover up a series of massacres committed by its forces in a murderous campaign of airstrikes on Afghanistan.
 
Simon Assaf: Western leaders panic at their plight in Afghanistan
Socialist Worker nr. 2116, aug 08 – side 16
Note: The occupation of Afghanistan has entered a new and deeper crisis. A rising number of sophisticated attacks on foreign troops, combined with a growing rebellion in Pakistan and Russia's crushing of Nato ally Georgia, have raised the prospect that the occupation is heading for defeat.
 
Sadie Robinson: Afghan insurgency builds and moves on Kabul
Socialist Worker nr. 2115, aug 08 – side 16
Note: The uprising against the Nato occupation of Afghanistan has gathered pace over the summer. Fighting has spread across a number of regions – and is now moving towards the capital Kabul.
 
Simon Assaf: Afghanistan – Krigen NATO ikke kan vinde
Socialistisk Arbejderavis nr. 280, jul 08 – side 7
Note: Ifølge udtalelser fra britiske og amerikanske ministre og NATO-generaler er krigen i Afghanistan næsten slut. Alt som skal gøres er en sidste offensiv og så vil Taliban opgive kampen, bliver vi fortalt.
 
Chris Nineham: Germany: Activists plan protests over Afghanistan
Socialist Worker nr. 2105, jun 08 – side 4
Note: Some 500 peace and anti-war activists from ten countries met in Hanover, Germany, last weekend to plan how to step up the campaign against the war in Afghanistan.
 
Simon Assaf: Hype cannot hide Afghan tragedy
Socialist Worker nr. 2105, jun 08 – side 6
Note: The latest British soldiers to die in Afghanistan were sent to their deaths with sickening bravado. According to the Daily Telegraph, the commander of British paratroops in southern Afghanistan goaded insurgents into a battle telling them that they "fought like women".
 
US won't leave Iraq
Socialist Worker nr. 2096, apr 08 – side 16
Note: An occupation without limit and a war without end. This is the message coming out of Britain and the US following the recent uprising by Iraqis.
 
Paul Rogers: Iraq, Afghanistan: Has the US lost?
Socialist Review nr. 323, mar 08 – side 10
Note: The occupations of Iraq and Afghanistan look ever more entrenched. But, Paul Rogers argues, the only solution for the world's most powerful nation and its allies will be withdrawal.
 
Lene Junker: Krigen i Afghanistan: En krig USA og NATO heller ikke kan vinde
Socialistisk Arbejderavis nr. 276, feb 08 – side 12
Note: USA´s „krig mod terror“ blev indledt med besættelsen af Afghanistan i oktober 2001. Men krigen har skabt mere terror, tortur og overgreb på menneskerettigheder. Den har heller ikke forbedret vilkårene for den afghanske befolkning – tværtimod.
 
Division over Afghanistan exposes lies
Socialist Worker nr. 2086, feb 08 – side 2
Note: A war of words has broken out between Afghan president Hamid Karzai and the British government following his last minute veto of the appointment of Paddy Ashdown as the United Nation’s envoy in Kabul.
 
Simon Assaf: Afghan occupation heads into trouble
Socialist Worker nr. 2082, dec 07 – side 16
Note: The Nato occupation of Afghanistan is in deep trouble with the Western military alliance facing defeat unless it sends thousands more troops, tanks and warplanes to crush the resistance.
 
Simon Assaf: Afghanistan: Stumbling into more war
Socialist Worker nr. 2079, dec 07 – side 9
Note: The Taliban are on the verge of overrunning Kabul, they control over half of Afghanistan and are fast becoming the only legitimate power in the country. These are the conclusions of a study released last week by The Senlis Council – a right wing think tank.
 
Jørn Andersen: Afghanistan: Noget der ikke stemmer
Socialistisk Arbejderavis nr. 274, nov 07 – side 7
Note: 21. nov.: 55 Taleban dræbt (AP)
24. nov: 24 oprørere dræbt (XinHua)
25. nov: NATO og Afghanske styrker dræber 65 Taleban (Reuters)
25. nov: Omkring 80 Taleban blev dræbt i en række luftangreb nær grænsen til Pakistan (AFP)
Sådan har vi nu hørt nyheds-telegrammerne tikke ind måned efter måned i flere år. Men der er noget der ikke stemmer.
 
Patrick Ward + Jonathan Neale: Afghanistan: the other lost war
Socialist Review nr. 319, nov 07 – side 14
Note: Against the backdrop of failure in Iraq, Afghanistan is often promoted as the enduringly justifiable, and winnable, war. Jonathan Neale explains why this is not the case, while former US infantryman Johnny Rico speaks out about his experiences on the Afghan frontline.
 
Simon Assaf: Civilian casualties accelerate in Afghanistan
Socialist Worker nr. 2064, aug 07 
Note: The occupation in Afghanistan is heading towards disaster.
 
Nato is bombing and killing civilians in Afghanistan
Socialist Worker nr. 2062, aug 07 – side 2
Note: Occupation forces in Afghanistan have admitted that they are regularly killing civilians in bombings raids when they say are targetting Taliban fighters.
 
Choi Il-bung + Kim Yong-wuk + Kim Gwang-il: The kidnapping of South Koreans in Afghanistan – a tragedy created by occupation (online only)
Socialist Worker nr. 2062, aug 07 
Note: The kidnap of 23 South Korean missionaries in Afghanistan is a tragedy, but the events can only be understood in the context of the deployment of South Korean troops to aid the US/Nato occupation.
 
Jesper Høi Kanne: Afghanistan: Danmarks og NATOs hemmelige krig
Socialistisk Arbejderavis nr. 266, mar 07 – side 11
Note: Med Anders Foghs og Tony Blairs beslutning om at reducere antallet af danske og britiske soldater i Irak, kommer krigen i Afghanistan op til overfladen igen. I skrivende stund ser det ud til, at yderligere nogle hundrede danske – og 1.400 britiske – soldater sendes til Afghanistan. Danmark har i øjeblikket 435 soldater i landet i den såkaldte ISAF styrke, 30.000 mand stærk, der hører under NATO.
 
Martin B. Johansen: Afghanistan: „En forbandet håbløs krig“
Socialistisk Arbejderavis nr. 260, sep 06 – side 5
Note: „Sikke en forbandet, håbløs krig.“ Denne udtalelse om krigen i Afghanistan kommer ikke fra en civil afghaner, men fra den højtstående britiske officer, Leo Docherty, som for nylig tog sin afsked i protest mod den militære indsats i den sydlige Helmand-provins.
 
Charlie Lywood: Afghanistan: Havnet i en regulær krig
Socialistisk Arbejderavis nr. 258, aug 06 – side 5
Note: Det burde ikke komme bag på de partier, som har sendt 290 danske soldater til Afghanistan, at de er havnet i en regulær krigssituation, som har meget lidt med de flotte ord om at sikre ”genopbygning” af landet
at gøre. Virkeligheden er, at soldaterne er der for at bekæmpe modstand mod en korrupt provestlig regering.
 
Jørn Andersen: Danske soldater døde for en dårlig sag
Socialistisk Arbejderavis nr. 202, mar 02 – side 2
Note: I starten af marts døde 3 danske og et antal tyske soldater ved en ulykke i Afghanistans hovedstad, Kabul, hvor også en del blev alvorligt såret. Ulykken skete, mens de var ved at rydde miner.
 
Ida H. Jakobsen: Afghanistan: USA’s krig dræber tusinder
Socialistisk Arbejderavis nr. 200, jan 02 – side 5
Note: Tusinder af uskyldige mennesker har betalt prisen for USAs militære magtdemonstration og vendetta mod Afghanistan efter terrorangrebet den 11. september.
 
Peter Morgan: Afghanistan: Tales from the tabloids
Socialist Review nr. 259, jan 02 – side 8
Note: Can we rely on press reports of the war in Afghanistan?
Alt. url: Socialist Review Index
 
What we think: After the fall of Kandahar: Hawks get the taste of blood
Socialist Worker nr. 1779, dec 01 – side 5
Note: The Taliban surrender of the last city they controlled last week was, according to Tony Blair, a "total vindication" of the two-month US-led war in Afghanistan.
 
Jørn Andersen: USA har sikret sine egne interesser: Afghanistan nyt amerikansk protektorat
Socialistisk Arbejderavis nr. 199, dec 01 – side 4
Note: Talibanstyret er faldet, men jublen blandt afghanerne er afventende. De har dårlige erfaringer med Nordalliancens forskellige grupperinger. – USA har fået indsat en marionet-regering, der kan sikre deres intersser i Centralasien. En rolle som Talibanstyret havde indtil i sommers.
 
Chris Bambery: A war without end?
Socialist Review nr. 258, dec 01 – side 12
Note: Alt URL: Socialist Review.
The war in Afghanistan has solved nothing, says Chris Bambery, who looks at the instability and threats of further war in the region.
 

Der blev fundet 85 artikler

 

 

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside