Vil ISU omklamre ATTAC?

Marxisme i hverdagen

af Alexander Lassithiotakis

Når ISU'ere deltager i demonstrationer eller i bevægelsesarbejde, markerer vi os også som ISU'ere.

Selvom vi bakker op om et fælles grundlag fremhæver vi også vores egne meninger. Af nogen bliver dette opfattet negativt, som om ISU'ere er parasitter, der springer fra krop til krop og suger blod. Som ISU'er må man således vænne sig til at modtage en del øretæver, men hvorfor fortsætter vi så med at handle som vi gør?
Er vi "bevægelsesparasitter", der vil dominere og kuppe bevægelsen og profilere os selv?

Bred bevægelse

Selvfølgelig ønsker ISU'ere ikke at kuppe noget som helst. Vi går ind i bevægelser, fordi vi mener, at det er vigtigt, at de vinder, fordi det umiddelbart vil forbedre folks levevilkår. Men lige så vigtigt er det, at en sejr er med til at give folk selvtillid til at tage nye slagsmål. Men vi mener også, at det er en fordel, at der er så mange socialister i bevægelsen som muligt. De kan være med til at rejse diskussioner om alternativet til neoliberalismens afskyelige fjæs.
Derfor ønsker vi også at involvere flest mulige mennesker omkring os i aktiviteter eller progressive bevægelser, f.eks. ATTAC.
Det er også derfor, vi forsøger at være til stede ved så mange begivenheder som muligt. Men dette gør os ikke til snyltere. Ud over at mobilisere så mange som muligt til aktiviteter, ønsker vi også at binde de forskellige begivenheder sammen og give de interesserede vores holdninger.
Som socialister vil vi altid henvende os til de mest radikale i en bevægelse og forklare dem sammenhængen mellem f.eks. krige, nedskæringer, racisme og det system, der skaber disse problemer - kapitalismen.
Det er vi nemlig de eneste til at gøre; i de borgerlige medier betragter man oftest forskellige begivenheder som adskilte fænomener, og denne opfattelse vil således også dominere de fleste ellers både progressive og venstreorienterede aktivister.
Konkret betyder dette, at vi vil kaste alle vores kræfter ind i at opbygge handlekraftige ATTAC-grupper, hvor alle der vil en mere social verden kan være med.

Åbenhed

Samtidig fremfører vi vores holdninger som revolutionære socialister. Og hvorfor? For at kuppe bevægelsen, rekruttere medlemmer og skræmme socialliberalister væk?
Selvfølgelig ikke. ATTAC skal styres og ledes af de aktive græsrødder, have en flad struktur og beholde et bredt grundlag. En sådan bevægelse hverken kan eller vil vi kuppe. Når vi alligevel sælger vores avis til vores medaktivister er det for at give vores input til debatten. Hvis det betyder, at bevægelsen bliver radikaliseret, eller at vi rekrutterer medlemmer fra bevægelsen, er det simpelthen fordi, vi har gode argumenter og løsninger i en grad, ATTAC ikke kan have.
En bevægelse, hvor der ikke er plads til åbent at diskutere noget, der rækker længere end det fælles grundlag, er udemokratisk og vil dermed visne hen og dø.
Traditionen med kun at fremhæve fælles paroler i enhedsarbejde går tilbage til stalinismen, og det meste af den ellers antistalinistiske venstrefløj har arvet arbejdsformen. I stedet for at beskylde os for selvpromovering og kupforsøg burde resten af venstrefløjen stå åbent frem og dele deres ideer og visioner med bevægelsen. Dette var også tilfældet ved det store ATTAC-møde den 24/2 hvor de fleste partier havde lagt materiale frem til aktivisterne. Dette var en helt rigtig ting at gøre, for en bevægelse kan ikke kuppes, når partierne fremligger deres strategier og holdninger i åbenhed.

Revolutionært parti

ISU'ere ønsker hverken at belære folk eller at lave samfundet om på vegne af andre. Vi ønsker at organisere de bedste folk, for derved at involvere stadig flere mennesker i kampen for en anden verden.
Vi støtter op om ATTAC's grundlag og vil opfordre alle, der er enige med ATTAC, til at gå med. Samtidig mener vi dog ikke, at ATTAC's krav er nok til at løse verdens problemer. Reformer er nødvendige, men så længe der er kapitalisme, vil der også være ulighed, sult, krig, kriser og racisme. Derfor ønsker vi også at opbygge et netværk af folk, der kan argumentere for socialisme på deres arbejdspladser, skoler og universiteter, for at organisere kampen for socialisme. Vi er tilhængere af demokrati og debat i bevægelser, men samtidig mener vi, det er nødvendigt at organisere og centralisere vores kræfter i kampen mod de virkelige parasitter - kapitalisterne og deres system.


TÆNK SIG !!!

af Poul Erik Kristensen

Den 25. marts kan jeg tage med spritbussen til Otto Duborg for at købe Hansadåseøl uden at skulle vise pas ved grænsen.

Ja, faktisk kan jeg, hvis jeg er heldig, komme helt til den solbeskinnede Algarvekyst uden mit rødbedefarvede pas.
Til gengæld kan jeg måske komme i voldsomme problemer, hvis jeg ikke har legitimation med mig, når jeg traver rundt i Århus.
Det er blot et af resultaterne af, at Danmark den 25. marts tilslutter sig Schengen -aftalen.
Finnerne har allerede taget ID-kortene i brug, og Sverige overvejer at gøre det samme. Det sker, for at alle borgere i fremtiden skal kunne legitimere sig over for det nye, mobile baglandspoliti, som afløser det faste grænsepoliti på de indre grænser.
Indenrigsminister Karen Jespersen har da også bekæftet, at alle borgere fra Schengen -landene skal kunne bevise deres statsborgerskab.
Det er defor, jeg kan få problemer i Århus - tænk sig, hvis jeg ikke kan bevise, at jeg dansk statsborger. Måske ender jeg så på et fly i selskab med par gardehøje betjente, der skal forsøge at sluse mig ind i Sri Lanka, Irak, eller et andet eksotisk og meget lidt sikkert land.

Det indre marked

Men egentlig er der ingen grund til at gøre grin med Schengen -samarbejdet. Magteliten i Europa ved såmænd godt, hvad de foretager sig. Schengen -aftalen er helt i tråd med det indre marked, der trådte i kraft i 1986, og som sikrer, at varer, tjenesteydelser og arbejdskraft har fri bevægelighed. Dermed skal de fysiske barrierer, der forhindrer bevægelse mellem EU-landene fjernes.
Men samtidigt ønsker man at beskytte det nye store hjemmemarked mod konkurrence og mod flygtninge og immigration. Derfor har EU-landene bl.a. indført fælles asylpolitik og visumtvang. Og man har opbygget et tæt politisamarbejde.

SIS

Det er planen at udvikle et overvågningsorgan, som skal overvåge de kriminelle, grænseoverskridende gangstere og så selvfølgelig personer, som magthaverne mener vil true den indre sikkerhed.
Et vigtigt redskab i denne overvågning er SIS - Schengen Informations System. Det er en databank, som sammenkører store mængder følsomme oplysninger fra de enkelte lande om personer med kriminel baggrund, asylansøgere og personer, der ifølge magthaverne truer den indre sikkerhed.
Og SIS-systemet har flere gange vist sin værdi for magthaverne. Det britiske borgerretsmagasin Statewatch har tidligere beskrevet, hvordan en Greenpeace-aktivist fra New Zealand blev nægtet indrejse i Holland, fordi de franske myndigheder havde opført hende som uønsket.
Den franske beslutning skyldtes aktivistens deltagelse i miljøorganisationens protester mod atomprøvesprængningerne i 1995.
Det har også vist sig, at det er næsten umuligt at få at vide, om man er registreret.

Et helvede

Også for flygtninge- og invandrere bliver Schengen et helvede. Dels bliver EUs ydre grænser næsten hermetisk lukkede. Der bliver for alvor tale om et Fort Europa. Dels bliver de få flygtninge og indvandrere, der slipper ind, jaget vildt over hele Europa. De kan vel knap møde en betjent, uden at skulle vise legitimation og opholdstilladelser. Hvis de har glemt det, ender de måske på samme fly som mig!


Tilbage
Socialistisk Arbejderavis, marts 2001