[ International Socialisme nr. 6 ]
International Socialisme nr. 6
okt 1993

International Socialisme hjemmeside

 

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

 

Temasider

Temaer

 

Indhold nr. 6

Udskriv artikel

 

Nr. 6

Side 2
· Indhold + Introduktion: Bag om myterne

Side 5
· Den borgerlige revolution i Danmark 1848-1901

Side 15
· Udsigter og perspektiver for socialister

Side 23
· Auguststrejkerne i 1943

Side 31
· Et nyttigt værk om Aksel Larsen (Kurt Jacobsen: "Aksel Larsen - en politisk biografi")

 

Hovedmenu

Internationale Socialisters Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English version

   

International Socialisme – Nr. 6 – Efterår 1993 – Side 2

Udskriv
[ Tidsskriftet International Socialisme ]

Nr. 6
Efterår
1993

[ Stor roed stjerne ]

Introduktion

Bag om myterne

Kun de færreste ønsker ufred og uoverensstemmelser, især hvis der ikke kan ses en løsning på problemerne. Langt de fleste af os ønsker fred og ro og fremgang. Derfor er det så nemt for os at tro på udsagn – myter – som: AT i Danmark har den økonomiske og politiske udvikling – med enkelte få små undtagelser – foregået i en lige linie. AT i Danmark har vi en national tradition for at alle står sammen mod udefra kommende trusler. Eller, AT efter bortfaldet af den kolde krigs trussel er det kun et spørgsmål om tid, hvornår fremgangen kommer.

Borgerskabet skaber og vedligeholder mange myter i deres samtid, fordi samfundsudviklingen og deres politik ikke svarer til de forventninger, der eksisterer i al almindelighed, eller fordi den historiske realitet går direkte imod borgerskabets interesser og svar.

Det værste ved myter er, at de har en tendens til at blive troet – at de til en vis grad bekræfter det gamle ord om, at en løgn kan gentages så ofte, at den ender med at blive sandhed.

Myter har deres udspring i historiske realiteter – ellers ville de være rene eventyr – og deres troværdighed ligger i, at de siger det, de fleste mennesker gerne vil høre.

Socialister ønsker heller ikke ufred for ufredens skyld, men eftersom vi har en løsning på problemerne, har vi i høj grad en interesse i at afdække – frem for at dølge – fortidens såvel som nutidens realiteter, fordi løsninger nødvendigvis må tage afsæt i virkelighedens verden og ikke i myternes.

I dette nummer af International Socialisme går vi – uafhængigt af hinanden – bagom 3 myter. HANS JØRGEN VAD forklarer, hvorfor det er ubegrundet at hævde, at der er en lige linie fra junigrundloven 1849 til systemskiftet 1901. TOM CHRISTIANSEN ser på hvorfor "murens fald" ikke har bragt nogen løsning, og hvorfor den stærkeste af alle aktuelle myter – socialismens død – ikke har hold i virkeligheden. FREDDIE NIELSEN viser at der bag myten om det enige folk, der rejste sig imod tyskerne i august 1943, ligger et omslag i klassekampen til arbejderklassens fordel.

Redaktionen afsluttet 1.10.93

 

 

www.socialister.dk – 3. december 2023 kl. 02:46