Nr. 9 |
Introduktion
Den politiske situation i Danmark er præget af række modsigelser, som nemt skaber forvirring blandt socialister. På den ene side befinder vi os ikke længere i 80'ernes nedgang i klassekampen, der ikke mindst betød opløsning på venstrefløjen og næsten total udryddelse af enhver gulvplansorganiseret opposition i fagbevægelsen. Vi har i de sidste to år set en opblomstring i måden at kæmpe på, som viser, at arbejdere i stigende grad betragter deres egen kamp som middel til at gennemføre bedre forhold.
På den anden side er denne op-blomstring ikke blevet fulgt op af en politisk venstredrejning. Tværtimod er det i øjeblikket Venstre, der fører sig selvsikkert frem, mens de fleste organisationer på venstrefløjen oplever stagnation eller tilbagegang.
I dette nummer af International Socialisme vil vi give nogle bud på, hvad det er for kræfter, der præger den aktuelle situation.
I artiklen Klassekampens nye muligheder analyserer Tom Christiansen sammenhængen mellem økonomiens og klassekampens udvikling. Kernen i at forstå situationen i klassekampen ligger i at forstå denne sammenhæng.
Tony Cliff, som er ledende medlem af det britiske Socialist Workers Party, beskriver i artiklen Den skrøbelige balance udviklingen i den britiske klassekamp fra 70'erne til i dag. En række af de træk, han peger på, gør sig også gældende i Danmark.
Artiklen Arbejderklassen i bevægelse af Jakob Nerup gennemgår de sidste to års udvikling i den danske klassekamp. Det understreges, at den stigende selvtillid i arbejderklassen ikke er sket som et pludseligt gennembrud, men har udviklet sig gennem en årrække.
Er arbejderklassen død? af Tom Christiansen har tidligere været bragt i dette tidsskrift. Når vi genoptrykker den, er det for at sætte konkrete facts på, hvordan 90'ernes arbejderklasse ser ud.
Den sidste artikel af Jakob Nerup, Den revolutionære minoritet, opsummerer argumenterne i de øvrige artikler og gennemgår, hvilken rolle revolutionære kan spille i dagens klassekamp.
Sidst opdateret 9. jan. 1999