Socialistisk Arbejderavis
Nr. 100 – Februar 1994 – side 5
Stop stopprøverne
Harald Lillevang
Hvis stopprøverne skal fjernes nu, er det i den kommende måned, at aktionerne skal spredes.
Kampen mod indførelsen af de forhadte stopprøver på universiteterne fortsætter. På statskundskab i København har 83 førsteårsstuderende deponeret deres eksamensopgaver i protest mod stopprøverne. De overlod dem til en advokat i stedet for at aflevere dem til bedømmelse på universitet.
På et møde den 9. februar afgør de, om aktionen skal fortsættes.
De statskundskabsstuderende er den første gruppe, der har grebet til så radikale aktioner mod stopprøverne. Men utilfredsheden mod prøverne er meget udbredt på universiteterne.
Bred sympati
De aktionerende på statskundskab har fået mange sympatitilkendegivelser fra grupper af studerende og fra de faglige studenterorganisationer.
Denne utilfredshed har politikerne stort set valgt at overhøre. De argumenterer, at stopprøverne skal indføres, fordi de ønsker at indføre “frit optag” på universiteterne.
Men “frit optag” er ikke det samme som fri adgang. Det betyder blot, at de forskellige institutioner selv bestemmer, hvor mange studerende de ønsker at optage – indenfor de givne økonomiske og ressourcemæssige rammer.
Det siger sig selv, at det ikke fører til en lempelse af adgangsbegrænsningerne.
Kampen kan vindes
Kan de studerende afskaffe stopprøverne gennem aktioner? Ja, det kan de.
Der er efterhånden flere eksempler på, at det gennem aktioner er lykkedes at kæmpe imod de forringelser, studerende møder.
For to år siden lykkedes det at afskaffe en ordning, hvor man skulle betale 500 kr. i depositum for at starte på en videregående uddannelse.
Cirka 25% boykottede depositum-indbetalingen og aktionerede på andre måder mod ordningen. Og i december 1991 blev folketinget tvunget til at afskaffe den.
Gymnasie- og HF-eleverne har i flere år aktioneret mod bruger-betalingen på fotokopier, og denne ordning er også blevet afskaffet.
De studerende på statskundskab kan ikke afskaffe stopprøverne alene. Det kræver, at deres aktioner bliver fulgt op af andre grupper.
Den nuværende aktion har gødet jorden for andre aktioner i foråret. Der er på ny kommet fokus på de problemer, stopprøverne giver.
Den 24. januar var de aktionerende til et møde med undervisnings-minister Ole Vig Jensen. Her udtalte han, at han vil tage stopprøverne op til vurdering, når de til sommer har kørt et år.
Det er vigtigt, at der i foråret fortsat er et stort pres mod stopprøverne, så undervisningsministeren får noget at vurdere!
Møder landet over mod stopprøver
I den kommende tid indkaldes der til møder på flere universiteter, hvor studerende fra statskundskab fortæller om deres aktion, og hvor der diskuteres, hvordan foråret kan bruges til at skærpe aktiviteterne mod stopprøverne.
Møderne holdes på bl.a. Københavns Universitet den 15. februar og på Aalborg Universitetscenter den 16. februar.
De studerende på Jordemoderskolen i Aalborg aktionerede i december og i januar mod de stadigt forringede forhold på deres uddannelse, ved at boykotte eksamen. De har nu opgivet aktionen efter et møde med undervisningsministeren, hvor han lovede at se nærmere på deres forhold. Der er altså lykkedes at presse ministeren en lille smule gennem aktionen.
Men for at holde ham fast og sikre, at forholdene faktisk bliver forbedrede, må de jordemoderstuderende være parate til at aktionere på ny.
Billedtekst:
Det er vigtigt at aktionen fra statskundskab spredes til andre uddannelsessteder. Jordemødrene vandt første omgang over ministeren.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe