Socialistisk Arbejderavis
Nr. 102 – April 1994 – side 12
Film: “Philadelphia”
Kamp mod snæversyn
Trine Christensen
Philadelphia er en film om en mands kamp mod det snæversyn, som rammer bøsser og folk med AIDS.
En film fra Hollywood om en homosexuel mand med AIDS har potentialet til at være komplet rædselsfuld. Det er Philadelphia ikke.
Den viser homosexuelle og folk med AIDS som folk, der slås, ikke som passive ofre, og den udfordrer desuden de fleste menneskers opfattelse af AIDS.
Andrew Beckett, der spilles af Tom Hanks, er en ung advokat. Han headhuntes til en prestigefyldt stilling og ser ud til at være på vej mod toppen.
På et møde med firmaets ledere, hvor han skal tildeles en vigtig sag, bemærker en af lederne et sår i hans pande.
Andrew Beckett påstår, at såret stammer fra en squash-kamp, men lederen genkender det som en hudkræft, der er almindelig hos AIDS-ramte.
En uge senere bliver Beckett fyret. Forklaringen er, at han er inkompetent. Den virkelige begrundelse er, at han har AIDS.
Resten af filmen handler om Beckett’s kamp for retfærdighed.
Beckett opsøger en række advokater for at få dem til at lægge sag an mod advokatfirmaet for uretmæssig fyring. Det er først den tiende, Joe Miller (Denzel Washington), der til sidst siger ja til at føre sagen.
Miller afviser i første omgang sagen, men en hændelse på et retsvidenskabeligt bibliotek får ham til at ændre holdning. En bibliotekar forsøger at flytte Beckett fra salen, fordi hans tilstedeværelse generer ham.
Beckett nægter at flytte sig, og i sympati går Miller hen til ham og tilbyder at føre hans sag.
Miller er ikke nogen progressiv advokat. Grunden til at han først afviser Beckett er, at han ikke bryder sig om bøsser og er bange for at blive smittet med AIDS. Dette er to holdninger, de fleste amerikanere lever med. Derfor rammer filmen den amerikanske moral, hvor det gør mest ondt.
Philadelphia er en film, hvor man oplever hele følelsesregisteret, som om man selv var AIDS-ramt eller i berøring med en, der er det.
Filmens styrke er Tom Hanks, der fik en Oscar for sin formidable præstation. Uden Tom Hanks var filmen kun halvt så stor.
Det er ikke nogen kommerciel og sentimental film. Men en realistisk film om AIDS-ramte mennesker og deres oplevelser i hverdagen.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe