Socialistisk Arbejderavis
Nr. 103 – Maj 1994 – side 12
Bøger mod nazisme
Jørgen Lund
Både filmen og bogen Schindlers Liste er stadigvæk aktuelle. Og nogle har spurgt efter andre bøger om nazisternes kz-lejre.
Mængden af bøger er enorm. Men kendere siger, at der især er én faktabog, der kan anbefales, og som giver en grusom oversigt: SS – Hitlers terrorkorps : SS-staten, af Eugen Kogon (Forlaget Roth, 1991, 248 kr.)
De selvoplevede beretninger eller romaner på baggrund af erfaringer fra kz-lejrene er også udgivet i uoverskuelig mængde. Bøgerne af den italienske forfatter Primo Levi er de meste velskrevne og går dybt ind under huden.
En af de ledende danske kommunister, Martin Nielsen, skrev tre tørre bøger om sine oplevelser i kz-lejr, men især én er blevet en klassiker, en nøgtern rapporterende bog, der da også hedder Rapport fra Stutthof. Bogen sælges ikke længere i boghandlerne, men lån den på biblioteket.
Man kan ikke tit nok fremhæve de jødiske grupper, der satte sig til modstand. Bogen om Schindlers Liste nævner i forbigående nogle væbnede aktioner mod SS-soldaternes samlingssteder m.m. Men den mest heltemodige kamp var opstanden i Warszawas jødiske ghetto, da man i foråret 1943 gik til væbnet modstand.
En af de få, der slap ud af ghettoen efter kampene, var Marek Edelman, der siden skrev The Ghetto Fights Warsaw 1941-43. Bogen er på engelsk, og sælges i IS's boghandel for 45 kr. (Postboks 542, 2200 Kbh. N, tlf. 35 37 80 95)
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe