Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 106 – August 1994 – side 6

Mexico

Oprør mod diktatur

Ole Mølholm Jensen

Valget i Mexico kan blive et opgør med 65 års diktatur. Befolkningen kræver forandring.

Præsidentvalget i Mexico den 21. august kan udløse en opstand mod 65 års diktatorisk styre. I 65 år har partiet PRI siddet alene på magten i alliance med militæret.

Men siden indianernes oprør i Chiapasprovinsen i januar er modsætningerne i landet blevet skærpet. De gamle magthavere sidder ikke længere så sikkert på magten, og de mange undertrykte begynder at øjne en mulighed for at gøre op med det diktatoriske styre.

Kræver frihed

Chiapasopstanden startede 1. januar i år. Under ledelse af den Zapatistiske Nationale Befrielseshær gjorde de fattige indianere oprør i Chiapas. De krævede jord, ordentlige huse, skoler, sundhedsklinikker, frihed, retfærdighed, og valg unden svindel.

Opstanden blev udløst af Mexicos indtrædelse i en frihandlesaftale med USA og Canada (NAFTA), som betyder stærkt forringede priser for landbrugsprodukter fra Mexico. Zapatisterne besatte 6 byer, hvorfra de igen trak sig tilbage, efter at have fået lydhørhed for deres krav.

Den mexicanske hær var ikke i stand til at nedkæmpe oprørerne. Forsøget på at nedkæmpe oprøret blev også mødt med protester fra arbejdere, intellektuelle og fattigbønder fra andre dele af Mexico. Ugen efter opstanden startede, gik 50.000 i støttedemonstration gennem Mexico City.

Efter opstanden i Chiapas er zapatisternes populariet, opbakning og udbredelse vokset meget. Idag er der ialt 12 selvstændige bevæbnede grupper rundt om i Mexico, der er parate til at tage kampen op, hvis præsidentvalget ikke foregår lovligt.

Der er flere grunde til den store opbakning. Men især to er centrale. Den ene er, at oprøret ikke blev knust, oprørerne  fik held til at rejse en række krav, som mange mexicanere støtter.

Demokratisk

Den anden er, at zapatisterne har en meget demokratisk organisering. De bygger videre på de bedste demokratiske erfaringer fra folk i oprør. Alle repræsentanter er direkte valgt og kan umiddelbart trækkes tilbage, hvis de stemmes ned på fællesmøder. De kræver ligestilling for kvinder, som også for mexicanske kvinder er et kæmpe skridt fremad.

Zapatisterne har tændt det håb, der gør, at mange mexicanere nu tør tro på at det forhandte PRI-regime kan fjernes.

“Alt er usikkert”

En amerikansk analytiker, Denise Dresser, udtrykker det meget præcist: “Mexico har mistet sin forudsigelighed. Det eneste sikre er, at alt er usikkert.” Hvis det regerende PRI svindler sig til en sejr ved det kommende valg, er det dog sikkert, at oprøret vil brede sig i Mexico. Det bliver en konfrontation mellem militæret og den brede befolkning, der nu tror på forandring. Zapatisterne har åbnet deres øjne.

Billedtekst:
Oprøret i januar har tændt et håb om forandring.

Flere artikler fra nr. 106

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Mexico

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 2322 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside