Socialistisk Arbejderavis
Nr. 111 – Januar 1995 – side 2
Politisk afmagt
I et interwiev i Politiken den 27. december må økonomiminister Marianne Jelved erkende, at politikernes indflydelse på samfundsøkonomien er stærkt svækket.
Det er i langt højere grad finansmarkedet, der sætter rammerne for, hvad politikerne gør. Hver dag handles der for milliarder af kroner på de internationale børser.
Rygter om politisk udvikling, der begrænser indtjeningsmulighederne i et land eller bare gør investeringerne usikre, får straks en reaktion igang på det internationale marked.
Marianne Jelved bruger som eksempel, at hendes positive udtalelser om SF i foråret 1994 straks fik finansmarkedet til at blive ‘hundeangst’, og at hun derfor måtte undsige et regeringssamarbejde med SF for at berolige markedet.
Også dårlige undskyldninger
Marianne Jelved har selvfølgelig helt ret i, at de finansielle markeder styrer meget. Samtidig må det også betragtes som en god undskyldning for ikke at gøre noget afgørende ved fx arbejdsløsheden og for at fralægge sig ansvaret for de sociale nedskæringer.
De seneste besparelser i finansloven for 1995 blev således også forklaret med behovet for at tilfredsstille det finansielle marked. I stedet for at forsøge på hele tiden at tilfredsstille spekulanterne ville det være bedre, om regeringen diskuterede, hvordan spekulanternes magt kan begrænses.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe