Socialistisk Arbejderavis
Nr. 117 – Juli 1995 – side 13
Bøger til sommeren
Jørgen Lund
Lidt sommerferie har de fleste. Varmen, solen og den ekstra fritid indbyder til bøger, der ikke er svære at komme igennem, og som samtidig ikke er ligegyldige. (Hvis bogen er i boghandlen er prisen angivet, ellers hvor bogen står i bibliotekets emnetal-system).
Sommeren 1995 er stadig 50-året for afslutningen af 2. Verdenskrig. Den italienske jøde Primo Levis beretning om “livet på bunden”, som det var i en af kz-lejrene i Auschwitz, er nok den vigtigste og mest gribende af bøgerne om overlevelse i det nazistiske helvede: Hvis dette er et menneske. (Forum Bøgerne, 69 kr.)
Et større overblik over udryddelseslejrene og folkemordet på jøderne findes i en bog af Richard Rashke, Flugten fra Sobibor, hvor handlingen også er om overlevelse og om et af de få oprør, der fandt sted i lejrene. (Biblioteket: 91.241)
Sommerferien kan også bruges til at få gennemhøvlet den moppedreng af en bog , som Kurt Jacobsen udgav i 1993: Aksel Larsen – en politisk biografi. Den store bog om Aksel Larsens liv, først som formand for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) og som stifteren af Socialistisk Folkeparti (SF) er også en del af fortællingen om dansk arbejderbevægelses venstrefløjs historie. Bogen er i år kommet som billigbog (Forlaget Vindrose, 128 kr.).
En bog, der bider sig fast, er Schindlers Liste – roman af Thomas Keneally, der udkom på dansk sidste år, samtidig med Steven Spielbergs 3-timers sort/hvide film. Filmen fås nu også som video, men bogen er bare bedre (Vindrose, 198 kr.).
I sommerens løb vil mange sommerkølige biografer nok vise den engelske socialist Ken Loachs film Ladybird, Ladybird. Til efteråret kommer hans nye film Land of Freedom, om den spanske borgerkrig sidst i 30’erne, og især den sociale revolution, der fandt sted i krigen. Man kan varme op til filmens danske premiere med en anden engelsk socialist, forfatteren George Orwells skarpe politiske iagttagelser fra sin egen deltagelse i borgerkrigen: Hyldest til Catalonien (biblioteket, 97.4).
Det er også 30’erne, og kampen mod nazismen, der står i centrum for sommerferiens vigtigste udstilling: Arbejdermuseet i København (Rømersgade 22, København, daglig kl. 10-17. Entre: 30 kr., børn, stud. mm. 15 kr.) viser fra den 15. juli til 1. okt. en udstilling af fotomontager m.m. af John Heartfield.
Heartfield er i dag kendt som fotomontagens førstemand for sine antinazistiske montage-billeder. På udstillingen vil der sikkert være mange billeder fra skolens historiebøger, hvor fotografier er klippet og klistret sammen til satire, der lige som de anbefalede bøger kan varme hjerte og hjerne på de kolde eller varme sommerdage.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe