Socialistisk Arbejderavis
Nr. 117 – Juli 1995 – side 15
Anne Skevik og Susan Lyden: “Kvinder og kampen for sosialisme”
Karen Lodal
I England har man netop hævet strafferammen for voldtægt, så voldtægtsforbrydere kan idømmes fængsel på livstid. Vel og mærke voldtægt mod mænd. Kvinder har stadigvæk problemer med at blive taget alvorlig, når de anmelder voldtægt.
Det, og meget andet, har Anne Skevik og Susan Lyden, Internationale Socialister i Norge, skrevet en pjece om. Om kvindeundertrykkelse, med en historisk gennemgang af begivenheder, der har betydet noget for kvindernes position i samfundet, og med en diskussion af, hvordan det undertrykkende samfund er opstået, og hvad vi kan gøre for at ændre det.
Mod feminisme
Forfatternes pointe er, at forskellene mellem kvinder og mænd ikke er biologisk bestemt, det vil sige hormoner og gener, men er en logisk konsekvens af et kapitalistisk samfund. Og at “løsningen” ikke er, at samle kvinderne til kamp mod mændene, men at organisere til kamp mod det nuværende system, hen mod en socialistisk revolution.
I de tidlige jæger- og samlersamfund spillede begrebet overskud ingen rolle. Man havde, hvad der var brug for, og kunne skaffe mere, når behovet meldte sig. Behov og produktion, det vil sige indsamling og jagt, var lige størrelser.
I takt med, at man opgav nomadetilværelsen og slog sig ned permanent, kunne man begynde at producere med henblik på et overskud; man fik pludselig et middel til at undertrykke folk, der var ringere stillet end en selv, med.
Kapitalismen undertrykker
Kvinden fortsatte med hovedsagelig at arbejde i hjemmet, men det mistede efterhånden sin ligeberettigelse med mandens arbejde, idet det var ham, der dyrkede jorden og fremkom med et overskud.
Så var grunden lagt for et samfund, hvor kvindens betydning er sekundær i forhold til mandens.
Kvinder har altid fået en dårligere betaling for deres arbejde end manden. Denne “lønpolitik” har desværre ofte virket efter hensigten: split-og-hersk. At splitte arbejderklassen, så man bekæmper hinanden i stedet for at danne en samlet front mod arbejdsgiveren. Det understreges, at man ikke kan isolere kvindekampen fra klassekampen.
Anne Skevik og Susan Lyden har skrevet en meget spændende og vedkommende pjece, både for den, som allerede er engageret i politiske spørgsmål, og for den, som læser af mere historisk interesse.
Pjecen kan købes hos IS-Forlaget. Pris: 25,-kr.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe