Socialistisk Arbejderavis
Nr. 118 – August 1995 – side 13
Ernest Mandel
Nekrolog: Livslang socialist
I sidste uge af juli døde den 73-årige belgiske marxist, Ernest Mandel, som viede hele sit liv til den socialistiske revolution.
I 1939 gik Mandel ind i en lille trotskistisk gruppe i Belgien, som var aktiv modstandere mod nazismen. Han blev arresteret for at dele materiale ud til tyske soldater og sendt til Auschwitz, men flygtede efter at have overtalt nogle af vagterne.
Efter krigen kastede Mandel sig over opbygningen af 4. internationale, som bestod af trotskistiske grupper. Han var overbevist om nødvendigheden af, at opbygge et revolutionært alternativ til både de socialdemokratiske og stalinistiske partier.
Mandel opgav aldrig troen på, at revolutionen er det eneste svar på problemerne i den moderne verden. Han opgav heller ikke troen på, at revolutionen er mulig.
Mandels største svaghed var, at han mente, at Rusland og de østeuropæiske lande før murens fald var en slags arbejderstater, fordi industrien var nationaliseret. Han så ikke, at det afgørende for statens klassekarakter ikke er det formelle ejerskab, men hvilken klasse, der kontrollerer staten. Han så derfor heller ikke, at Rusland og de østeuropæiske lande var statskapitalistiske. Resultatet af hans holdning var, at han så de østeuropæiske staters kollaps som et tilbageskridt snarere end at bane vejen for virkelig socialisme.
Men det ændrer ikke ved, at Mandel i hele sit voksne liv fastholdt marxismen og nødvendigheden af en socialistisk revolution – også i de tider, hvor det har set aller sortest ud.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe