Socialistisk Arbejderavis
Nr. 126 – 11. januar 1996 – side 2
Kommentar
Hvad kan vi vente af 1996? – Socialisters nytårstale
Charlie Lywood
Det er lige knap 2000 år siden at romerne gjorde det af med Jesus. I USA – Guds eget land (og mange andre) – forsætter de med at gøre det af med folk, der ligesom Jesus er på kant med systemet.
I Danmark nøjes de med at fyre folk fra deres arbejde, hvis de sætter sig op imod overmagten. Det har Louie Andersen, tillidsmand for skraldemændene i Århus, mærket.
Derfor skal det første og mest påtrængende ønske for det nye år være, at der rejser sig en storm af protest mod berufsverbot a la Århus Renholdnings Selskab og de socialdemokrater, som sidder i bestyrelsen.
Og denne protestbevægelse skal lære af Ri-Bus konflikten i 1995, som blev tabt på gulvet af fagforeningsbosser. Arbejderklassen kan ikke stole på hverken Hardy Hansen eller Poul Erik Skov Christensen.
Ikke Nyrups “solidaritet”
Det, der kan få Louie Andersen tilbage på sit arbejde, er solidaritet. Ikke den Nyrupske solidaritet, som handler om at læsse så meget “ansvar” over på de i forvejen fattige og belastede, at de bliver trukket endnu længere ned.
Men den solidaritet, som fik tusindvis af folk til at rejse til Esbjerg uge efter uge, måned efter måned, for at støtte de rigtige chauffører i deres kamp mod grådige pengepurere. Ikke for egen vindings skyld, men fordi de vidste, at Danmark ville blive et fattigere samfund, hvis Ri-Bus og Venstrefolkene i Ribe Amt vandt denne kamp.
Foræring til de rige
Finansloven var det bedste udtryk for Ri-bus-chaufførernes nederlag. Formueskatten blev afskaffet, og de rige fik foræret 750 millioner årligt. Hvorimod de mest forarmede – de unge arbejdsløse under 25 år – fik frastjålet retten til fuld dagpengesats og ikke længere må være i A-kasse, før de fylder 18 år.
Derfor skal 1996 være det år, hvor solidariteten rejser sig igen, og arbejderne begynder at bruge deres magt over produktionen til at tvinge Nyrup og co. til at lytte til almindelige mennesker og deres problemer.
Afsløret
1995 var også året, hvor Danmarks største cover-up operation blev afsløret. Cavlingpris-modtagerne, to journalister fra DR, løftede sløret for Nørrebrogate. Justitsministeriet, politichefen i København og statsadvokaten blev afklædt. 1996 skal forhåbentligt være det år, hvor de reelle ansvarlige for nedskydningen af ubevæbnede civile, bliver draget til ansvar.
Og så er der regeringskonferencen i 1996, hvor EU-landene skal forsøge at blive enige om en fælles mønt og indførelsen af den økonomiske og monetære unions tredje fase. Eller sagt på en anden måde: de skal ryste sig sammen til at nakke os. Deres eneste formål er at sikre, at de rige bliver ved med at være det.
Kampene i november og december i Frankrig viste, at de europæiske arbejdere ikke er indstillede på at betale deres gilde med forringet velfærd. Og det er prisen for deres union.
En anden beskidt og farlig mission, de rige er ude i i 1996, er deres eventyr på Balkan, hvor de har tvunget en “fred” igennem, som er et knæfald for de forskellige nationalister, som har tilranet sig territorium. Arbejderklassen i Bosnien, serbiske, kroatiske og muslimske, skal smide både NATO og deres egne nationalistiske ledere på porten. Ellers bliver der ingen reel fred.
Get organized
1996 er året, hvor opsvinget er definitivt forbi. Kapitalisternes “pissen i bukserne” for at holde varmen er forbi. 1996 vil derfor byde på mange muligheder for kamp og dermed også muligheder for socialister til at komme med svar på de problemer almindelige mennesker har. Men det kræver, at vi er der. Get organised i 1996.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe