Socialistisk Arbejderavis
Nr. 14 – November 1985 – side 3
Fyringer i Fredericia
Med SiD’s velsignelse
Hans Jakob Funch
På I. C. Møller i Fredericia er der i år blevet fyret tre arbejdere, en truckfører, en kranfører og en arbejder i elektronikafdelingen. Alle har været fagligt aktive omkring en strejke i maj.
I. C. Møller, der producerer fjernvarmerør, tager 80-100 nye arbejdere ind om foråret og fyrer et tilsvarende antal om efteråret. Derfor er det nemt for ledelsen at sortere fagligt aktive arbejdere fra og fyre dem »legalt« om efteråret. Dette til trods for en mundtlig aftale om, at folk skal fyres efter anciennitet.
Forårets strejke opstod, fordi ledelsen truede med at fyre en sikkerhedsrepræsentant. Hans »forbrydelse« var at tilkalde Arbejdstilsynet, fordi virksomheden brød sikkerhedsbestemmelser i elektronikafdelingen, hvor der arbejdes med epoxy. Der var elendig udsugning, ingen rindende vand og de, der arbejdede med epoxy, havde ikke været på det lovpligtige kursus. To arbejdere der havde været ansat i flere år i afdelingen døde af mave-tarmkræft, og to kvinder i afdelingen havde haft store problemer med at gennemføre deres graviditet.
Truckføreren omtalte sagen i Fredericia Dagblad, hans navn blev nævnt i avisen og det skulle få konsekvenser for ham bagefter.
Efter tre dages strejke går arbejderne i gang igen, bl.a. fordi sikkerhedsrepræsentanten siger sit job op. Forholdene i afdelingen bliver bedret som et resultat af strejken. Truckføreren bliver valgt til ny tillidsrepræsentant, men ledelsen nægter at anerkende valget med henvisning til, at hans udtalelser i avisen viser, han har en negativ holdning til virksomheden.
Fagforeningen får sagen. Efter næsten 4 måneder ender den på et 10-mandsmøde, hvor SiD opgiver sagen. De henviser til en tidligere sag på Oliefabrikken i Århus, hvor en tillidsmand bliver fyret med henvisning til en udtalelse i et klubblad(!) Truckføreren får sin fyreseddel, begrundet i arbejdsmangel(!)
En uge efter falder hammeren på kranføreren. Denne fyring fik bægeret til at flyde over for kollegaerne. De gik i strejke med krav om genansættelse af kranføreren og fyring efter anciennitet. En uge efter går de med snævert flertal i arbejde igen efter løfte om, at sagen skulle behandles i Afskedigelsesnævnet. Der blev ikke nået til enighed, og SiD’s eneste bud var, at man forbeholdt sig retten til at tage sagen op igen.
Ingen beskyttelse
Den tredje fyreseddel faldt på en arbejder i elektronikafdelingen, fordi hun havde nægtet at arbejde med epoxy i lokalet, før sikkerhedsforholdene var i orden.
Med baggrund i disse fyringer har tillidsmændene på fabrikken trukket sig fra samarbejdsudvalget, bl.a. med krav om genansættelse af kranføreren og bedre afskedigelsesaftaler.
Historien viser i en nøddeskal, at en arbejder uanset den såkaldte »tillidsmandsbeskyttelse« er frit vildt for arbejdsgiverne, og at fagforbundstoppen ikke går så højt op i at forsvare fagligt aktive mod fyringer.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe