Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 173 – 18. december 1997 – side 2

Tyrkiet, Zimbabwe

Millioner i strejke

Årets sidste måned har set storstrejker flere steder i verden. I Tyrkiet er over 1,5 mio. offentligt ansatte gået i strejke for mere i løn. Og i Zimbabwe lå butikker og fabrikker øde i den største strejke i 25 år.

Tyrkiet

Den tyrkiske regering havde lovet lønstigninger på 30 pct., men gennemsnitsreallønnen er faldet med 22 pct. bare i årets sidste seks måneder pga. inflation.

Fagforeningerne har ikke ret til at indgå overenskomster. Og ovenikøbet bruger regeringen arbejdernes tvungne opsparing til at gennemføre privatiseringer.

Derfor havde KESK, forbundet af offentligt ansatte, indkaldt til storstrejke. Opfordringen blev fulgt af mindst 1,5 mio. arbejdere, der stoppede enhver form for transport, posthuse, skattevæsen, hospitaler og skoler fuldstændigt.

Visse steder har politiet sågar indirekte støttet de strejkende ved at slukke for politiradioerne, men andre steder har de udfør brutale angreb på demonstranter.

Zimbabwe

I Zimbabwe har der været uroligheder hele efteråret og vinteren. Og i december så landet den største strejke i 25 år.

Det startede med, at veteraner fra frihedskrigen i 70’erne, der endte 90 års hvidt mindretalsstyre, krævede ordentlige pensioner.

Efter regeringen under pres var gået med til de aktionerendes krav, mistede finansverden tilliden til præsident Mugabe. Den Internationale Valutafond, IMF, og Verdensbanken indstillede fx al hjælp til landet, indtil regeringen kunne forklare, hvor pengene til pensionerne skulle komme fra. I Zimbabwe lever 75 pct. af befolkningen i fattigdom.

Det fik Mugabe til at indføre en skattestigning, der især ville ramme de fattige. Mugabe gennemtrumfede skattestigningen, selv om flertallet i parlamentet var imod.

Det var det, der fik arbejderne på gaden. Onsdag den tiende december gik tusindvis på gaderne i hovedstaden Harare, hvor butikker og fabrikker blev lagt øde.

Hidtil er det ellers lykkedes Mugabe at få fagforeningstoppen til at holde arbejderne i ro. Når det mislykkedes, har han før benyttet sig af anti-strejkelove fra dengang, Zimbabwe hed Rhodesia, og var styret med hård hånd af det hvide mindretal.

Men i 1997 er arbejderkampe og bondeopstande blevet mere og mere udbredt, hvor den foreløbige kulmination blev nået onsdag d. 10/12.

Flere artikler fra nr. 173

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Tyrkiet
Zimbabwe

Siden er vist 1612 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside