Socialistisk Arbejderavis
Nr. 176 – Oktober 1999 – side 4
Tjetjenien
Ruslands imperialistiske krig
Frank Antonsen
Knap var NATOs bombardementer af Serbien slut førend den næste krig begyndte at rase i udkanten af Europa.
Denne gang var det Rusland og ikke Vesten, der var i gang med at bombe, og bombemålene var ikke Kosova og Serbien, men Dagestan og Tjetjenien. Ellers er de to krige meget ens.
Civile mål
Rusland hævder, som NATO, at den kun bruger præcisionsvåben rettet mod militære mål. Men ganske som med NATOs bombardementer af Serbien ser virkeligheden anderledes ud end propagandaen. Eksempelvis er centralbageriet i den tjetjenske hovedstad Grosnij blevet bombet, ligesom NATOs "præcisionsbomber" ramte både klostre og tobaksfabrikker i Serbien.
Bombningerne af Tjetjenien skyldes officielt, at landet huser terrorister, der er ansvarlige for den seneste tids bombeattentater i Moskva. USA bombede tidligere på året Sudan og Afghanistan med en lignende begrundelse. I begge tilfælde uden skyggen af bevis.
Økonomisk krise
Rusland er ude i en katastrofal økonomisk krise, hvor tusinder af arbejdere og pensionister ofte ikke får løn i månedsvis.
Dagestan og Tjetjenien er olierige områder, og Rusland har ikke råd til at miste kontrollen over olieressourcerne. Samtidig er Jeltsin presset dels af flere korruptionsskandaler og dels af manglende opbakning i befolkningen på grund af hans økonomiske politik.
Den panikslagne herskende klasse i Rusland er derfor flere gange faret i totterne på hinanden. Krigen i Kaukasus handler også om magtkampene i Moskva.
Jeltsin kan bruge krigen til at forsøge at score politiske points ved at “bekæmpe terrorisme”, og hvis det ikke lykkes, så bruge den som undskyldning for at udskyde det planlagte valg i slutningen af året og derved klamre sig til magten lidt længere.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe