Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 176 – Oktober 1999 – side 4

Tyske socialdemokrater i modvind

Inge-Lise Bjørn

Tysklands regeringsparti SPD har lidt sit værste valgnederlag siden anden verdenskrig i de lokalvalg, der var søndag d. 19. september i år.

Resultatet i Sachsen var en katastrofe for det tyske socialdemokrati SPD. SPD’s stemmeandel svandt ind til bare 11 %.

Det konservative parti CDU styrkede sin vælgertilslutning til 56% og fik absolut flertal.

Valgnederlaget i Sachsen er SPD’s femte på fire uger. De har tidligere tabt stemmer i de østtyske delstater Thüringen og Brandenburg, og i den vesttyske delstat Saarland og i industricentrene.

Nedskæringspolitik

Nederlaget er det brutale resultat af den politik, som SPD’s leder Gerhard Schröder fører.

Han har styret partiet i en Blair-agtig retning efter engelsk forbillede, og for nylig har han underskrevet en fælles erklæring med Tony Blair, hvor de tilslutter sig markedsøkonomiske holdninger.

Schröder er ved at gennemtvinge de værste nedskæringer i velfærden i Tyskland siden anden Verdenskrig.

Han ønsker at skære 120 mio. danske kroner af budgettet i år og fjerne den automatiske regulering af de statslige pensioner, så de ikke længere følger lønudviklingen.

Samtidig ønsker han at give skattelettelser til store virksomheder.

Utilfredshed

Nedskæringerne har medført en bølge af protester blandt tyske arbejdere og i SPD’s bagland.

Det konservative CDU har forsøgt at fiske i rørte vande og forstærke regeringens svækkelse.

De nederlag, SPD har oplevet i lokalvalgene, har betydet, at Schröder har mistet kontrollen med Landestag/forbundsrådet (parlamentets 2. kammer).

CDU har sagt, at de vil bruge deres stemmer i forbundsdagen til at blokere nedskæringspakken. Dette løfte, og generel fortvivlelse over Schröders linie, har givet de konservative vind i sejlene.

De Grønne, som er junior-partnere i regeringskoalitionen, som ledes af SPD, tørster også efter større popularitet. De vandt kun 2.5% af stemmerne i Sachsen.

Der er dybe uenigheder indenfor De Grønnes ledelse, som er splittet mellem folk som Joschka Fischer, som har lagt sig tættest op ad SPD’s politik, og så de kræfter, som ønsker partiets venstrefløjspolitik tilbage i stedet for at sælge ud af den for at være med i regeringen.

Der er også en voksende modstand mod Schröder fra venstrefløjen indenfor SPD. Men for nyligt har SPD’s venstrefløjsmedlemmer i forbundsdagen trukket deres kritik af den erhvervsvenlige politik tilbage.

Kommunistparti i vækst

De konservative er ikke de eneste, som vokser i krisen. Det tidligere kommunistparti PDS har også styrket sin stemmeandel til nu 22,5 % i Sachsen og har slået SPD tilbage til en tredieplads i lokalparlamentet.

PDS satser på forandring gennem parlamentet, men fører en klassisk socialdemokratisk politik, som placere partiet til venstre for SPD.

PDS’s valgresultat sammen med den kendsgerning, at nazisterne kun har opnået ganske få procent, viser at venstrefløjskræfter kan vinde gehør i lyset af Schröders problemer.

I Danmark har Nyrup endnu ikke turdet lancere helt det samme knæfald for markedsøkonomien, selv om socialdemokraterne har åbnet op for udlicitering af offentlige ydelser. Men den danske økonomi er heller ikke helt så belastet som den tyske, som stadig er præget af de problemer, der kom med murens fald og genforeningen med det tidligere Østtyskland.

Flere artikler fra nr. 176

Flere numre fra 1999

Se flere artikler af forfatter:
Inge-Lise Bjørn

Siden er vist 1603 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside