Socialistisk Arbejderavis
Nr. 179 – Januar 2000 – side 4
Fælles EU-hær: Den sikre vej til ny krig i Europa
Lene Junker
På EU-landenes topmøde i Finland i starten af december blev det besluttet at danne en selvstændig EU-hær på 50-60.000 soldater. Den skal kunne operere overalt i verden med 60 dages varsel og holde stand i mindst 1 år. Og der skal opbygges en ny kommandostruktur for EU-hæren.
Nato-bøddelen, Javier Solana, skal nu have kommandoen over EU-hærens hærgen
Kommandoen overgives til den afdeling af EU´s ministerråd, Det Europæiske Råd,der tager sig af de fælles udenrigspolitiske aktiviteter. Den daglige leder af denne afdeling er spanieren Javier Solana. Samme Solana var NATO’s generalsekretær under krigen på Balkan.
En permanent sikkerhedspolitisk komite skal stå for den praktiske opbygning af EU-hæren.
En militærkomite, der består af EU-landenes militære chefer skal rådgive, mens Javier Solana skal koordinere de politiske og militære komiteer. I år 2003 skal EU-hæren være klar til udrykning.
EU-hæren skal være fredsbevarende og fredskabende overalt i verden, hvor menneskerettigheder og andre europæiske værdier er truet, siges det i forblommede vendinger.
Poul Nyrup nævner Kosova som et godt eksempel!
En krig, der slagtede i tusindvis af civile, sønderbombede Kosova og Serbien, og tvang tusindvis af mennesker på flugt.
Murens fald og USSR’s sammenbrud for ti år siden var de begivenheder, som satte gang i den herskende elites forberedelser til at gøre EU til en ny supermagt.
Maastrichttraktaten i 1992 lagde grundstenen til en politisk union og Amsterdamtraktaten i 1998 udbyggede dette og åbnede op for en territorial udvidelse af EU. Derefter blev ØMU’en – den økonomiske og monitære union – realiseret, og i jan. 1999 indførtes den fælles mønt – Euroen.
EU’s militære del har hidtil formelt foregået i Vestunionen, men først og fremmest, og reelt, gennem NATO.
USA har altid domineret i Nato og dermed brugt Nato til at fremme sine egne interesser.
Sådan var det under den kolde krig, sådan har det været under de forskellige krige og konflikter i Jugoslavien, og sådan var det i Kosova.
Det er den herskende elite i EU utilfreds med – især Frankrig, Tyskland og Storbritannien.
Konkurrence
Allerede kort efter Balkan-krigen, blev planerne om en EU-hær sat i værk, så beslutningen kunne tages i Finland.
Selv om de herskende eliter i EU og USA er politisk enige om at herske på markedskræfternes vilkår, så konkurrerer de også indbyrdes om adgang til råstoffer og markeder hos hinanden og i resten af verden. Ikke bare deres egne handlinger, men også deres udtalelser viser, at de er villige til at forsvare europæiske eller amerikanske interesser militært.
En mere og mere globaliseret økonomi, som har været i krise de sidste 25 år, betyder en stadig hårdere konkurrence, som udkæmpes med alle midler – også de militære.
Myten om den humanitære krig, som udkæmpes for menneskerettigheder og demokrati mod terrorisme, blev også dyrket på EU-topmødet i Finland. EU som verdens rare politimand! Den myte har den herskende elite brug for, hvis folk skal acceptere at bruge penge på oprustning og krig, når de samme penge kunne bruges på at give folk et bedre liv.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe