Socialistisk Arbejderavis
Nr. 18 – Marts 1986 – side 2
Renovadan
Skraldemænd står fast
Sanne Lindstadt
“Der er slet ikke tale om konflikt mere på renovationsområdet i Gentofte,” mener Renovadans direktør Nielsen. “Firmaet har aldrig kørt så godt, som det gør nu, og det på trods af, at det er helt nye folk,” siger direktøren videre. Han mener, at det, de fyrede i øjeblikket foretager, er ren gadeuorden.
Det er nu godt 2 måneder siden, at 35 skraldemænd i Gentofte gik i strejke i protest mod den daglige ledelse af arbejdet, og de krævede deres nuværende arbejdsleder og forhenværende tillidsrepræsentant, Henrik Christiansen, forflyttet.
Siden er strejkens grundlag blevet udvidet til en protest mod de dårlige løn- og arbejdsforhold, der fulgte i hælene på privatiseringen indenfor området.
Renovadans ledelse har forsøgt at skræmme de strejkende i arbejde med politianmeldelse, fritstilling og fyring af smedenes sikkerhedsrepræsentant og deres sidst ansatte kollega. Men arbejderne holder stand.
Samme kamp
Smedene og mekanikerne gik i strejke med krav om, at få de 2 arbejdskammerater genansat. Deres strejke kører uafhængigt af renovationsarbejdernes strejke på trods af, at det er Renovadans ledelse, der har fremprovokeret begge strejker.
Ledelsen påstår, det var arbejdsmangel, der lå bag fyringerne. De strejkende ved, at det er en politisk fyring på grund af sikkerhedsrepræsentantens faglige arbejde.
En sammenlægniing af de to strejker vil betyde flere kræfter til opgaverne, der dels er at få blokaden udvidet til også at omfatte andre Renovadan-afdelinger, dels at få organiseret flere virksomhedsbesøg for at udbrede information om strejken og samle penge ind.
Smedene, mekanikerne og renovationsarbejderne kæmper for den samme sag; kampen mod nedskæringer og fyringer og kampen for bedre løn- og arbejdsforhold.
Strejkebrydere og politi
Siden strejkens start har arbejderne dagligt holdt morgenmøde. Der har indtil nu været fuld opbakning for fortsættelse af strejken trods alle splittelsesforsøg fra ledelsens side.
Indtil nu har ledelsen tilbudt 11 ud af de 35 strejkende genansættelse. Dette har arbejderne klart afvist, og har i stedet krævet samtlige genansat.
Da arbejdet blev fritstillet, blev arbejdet overtaget af skruebrækkere. I første omgang måtte de opgive at køre skrald ud, fordi de strejkende dannede en effektiv blokade. Men de ca. 40 personer, der hver morgen stiller op i blokaden, er ikke længere nok imod den politistyrke, der er sat ind for at bryde blokaden.
Hver dag må de strejkende se blokaden blive splittet og skraldebilerne køre ud under politibeskyttelse.
Blokaden skal gøres effektiv ved, at andre faggrupper og arbejdsløse går ind i blokaden hver morgen. Det vil blandt andet give renovationsarbejderne mulighed for at tage ud til andre arbejdspladser og Renovadan-afdelinger for at snakke med dem, og få dem til at nedlægge arbejdet i sympatistrejke.
Storm på fagforeningshus
Skruebrækkerne laver ikke blot strejkeramt arbejde. De optræder også som politiets håndlangere.
Torsdag den 26. februar blev SiD’s lokale fagforeningshus i Gentofte stormet af politiet med en strejkebryder lige i hælene. Skruebrækkerens opgave var at udpege en af de strejkende, som nogle dage forinden havde varmet ørerne lidt på en enkelt strejkebryder i den ellers så kolde morgenstund. Politiet fik synderen udpeget, og denne blev lagt i håndjern og brutalt ført bort.
Politiinspektøren i Gentofte forsvarede raidet på SiD-lokalerne med, at der var nødvendigt at pågribe en “voldsmand”. Politiinspektøren forsvarer også åbent, at politiet fotograferer fagforeningshuset, bilerne, der står parkeret udenfor, og de folk, der har deltaget i blokaden.
Politiinspektøren mener ikke, at politiet tager parti for Renovadan-ledelsens linie. “Vi gør jo blot vores arbejde!”
Igen viser politiet sin rolle som arbejdsgivernes og statens forlængede arm.
Støtten skal styrkes
Der har været stor økonomisk støtte til strejken og en dags arbejdsnedlæggelse i Renovadan-afdelingen i Helsinge. Den Storkøbenhavnske Tillidsmandsring arrangerede en demonstration, og der er kommet sympatitilkendegivelser fra andre Renovadan-afdelinger, renovationsområdet og andre faggrupper. Men det er ikke nok.
Strejken står i stampe. Blokaden brydes hver morgen af politiet, og skruebrækkerne kører stadig ud efter skrald under politiets beskyttende vinger.
Tabes strejken, vil DA og arbejdsgiverne endnu engang klappe i deres små hænder og tilføre listen over tabte arbejdskampe endnu et navn.
Det er nødvendigt med sympatistrejker fra andre Renovadan-afdelinger, renovationsområdet generelt og også fra andre fagområder. Ingen skal røre strejkeramt skrald, hverken arbejdere på forbrændingsanlægget eller andre chauffører.
Strejken på Renovadan kan vindes, ved at støtten styrkes på arbejdspladser og fra fagforeninger, gennem støttegrupper og gennem styrkelse af morgenblokaderne.
Renovationsarbejdernes, smedenes og mekanikernes strejke skal lægges sammen til kamp for fælles sag. En sejr i Gentofte betyder, at arbejderklassen igen kan få troen på, at strejkevåbenet er effektivt til kamp for bedre løn- og arbejdsforhold.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe