Socialistisk Arbejderavis
Nr. 182 – Maj 2000 – side 12
På kanten
Store Hjerner fra BON-BON
Anders Schou
Eksamenstiden nærmer sig, og på landets uddannelsessteder går de unge og undervisere i påtvunget selvsving på en skala fra nul til 13.
Karakter- og eksamenssystemet skal sortere og disciplinere fremtidens arbejdskraft. Og unge lærer, at roterende rundsave på albuerne og selvpromovering er vejen frem. Ved den grønne købmandsdisk skal de lære at sælge sig selv, som den vare de er – Store Hjerner fra BON-BON.
Farlig selvrealisering
Men intet er så godt, at det ikke er skidt for noget. Konkurrencen og sorteringen i uddannelsessystemet kunne jo give folk den opfattelse, at man selv – som enkeltperson – skal have det godt. Mens øvelsen i virkeligheden går ud på, at vi formes til små tandhjul i en stor samfundsmaskine, som vi skal acceptere, at vi ikke har større indflydelse på.
“Vi må væk fra opfattelsen af skolen som et primært rum for den enkeltes selvrealisering,” skriver undervisningsminister Margrethe Vestager i en aviskronik. Kronikken præsenterer et nyt oplæg, som ministeriet har udsendt og som handler om, at uddannelsessystemet skal opprioritere formidlingen af “Grundlæggende værdier”.
Uartige holdninger
Nu er det selvfølgelig ikke ligegyldigt for ministeren, hvilke værdier lærerne formidler, men hun vurderer, at “vulgærmarxismen er død”, så “derfor er der i dag ingen grund til at frygte, at lærerne vil overfalde vore børn med uartige budskaber om profitratens tendens til fald eller udbytning af arbejderklassen. Tværtimod.”
Så Margrethe Vestager er tryg ved, at uddannelsessystemet kan leve op til sin rolle, som er beskrevet med beundringsværdig ærlighed i kronikken: “Skoler og uddannelsessteder er og bliver samfundsbevarende og opbyggende institutioner, der bl.a. skal give børn og unge en klar fornemmelse af, hvilket værdigrundlag vort samfund bygger på.”
Du må ikke bedrive hor
Og hvad er det så for nogen værdier? Her hører ærligheden op, for undervisningsministeren nævner blot en række plusord, som kun Djengis Khan kunne have noget imod, f.eks. “åndsfrihed”, “omsorg” og “samtale”.
I en anden sammenhæng har Margrethe Vestager sagt, at hendes bedste bud på et værdigrundlag var ... de ti bud. Når latteren har lagt sig, må man gætte på, at ministeren stadig vader rundt om den varme grød, for hun mener trods alt næppe, at unge skal have banket sætninger som “Du skal ære herren din gud” eller “Du må ikke bedrive hor” ind i hjernebarken.
Margrethe Vestager vil ikke levere et reelt bud på samfundets værdigrundlag, fordi det er så selvindlysende og samtidigt ser meget lidt åndsfrihedsagtigt ud på skrift. Det hele handler om det ærlige ord “samfundsbevarende”. Unge skal lære, at markedsøkonomi er den mest rationelle form for økonomi, at det danske demokrati er den højeste form for demokrati, at kristendommen er den mest humane form for religion osv. – kort sagt: grundlæggende er alt, som det skal være. Det lærer unge i forvejen, men nu skruer Vestager op for den borgerlige indoktrinering.
Hvis holdningsanarki?
Det har sin forklaring. Siden de stats-kapitalistiske regimer i Østeuropa kollapsede, har markedskapitalismen ikke just fejret triumfer. Vi har haft krige og massearbejdsløshed i Europa, og miljøødelæggelser truer globalt.
Det gør mange unge usikre på de eksisterende samfundsværdier. Der er en ideologisk åbenhed og søgen – også overfor uartige socialistiske budskaber. Og uddannelsessystemets fiksering på individets præstationer kan forstærke unges opfattelse af, at de selv skal finde ud af, hvad der er rigtigt. Og det er jo ikke meningen. Som ministeren skriver: “Jeg mener skolen skal være modvægt til denne udvikling hen imod værdirelativisme og holdningsanarki.”
Se også:
SAA 182: Studerende og kampen for socialisme: Nye stramninger er diciplinering
SAA 182: Studenternes rolle i klassekampen
SAA 182: DTU: Uddannelse for erhvervslivet
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe