Socialistisk Arbejderavis
Nr. 187 – November 2000 – side 5
Nice-topmødet
Knæfald for markedsøkonomien
Jesper Høi Kanne
Når EU-lederne mødes i Nice d. 7. december har de aftalt at vedtage et charter for “grundlæggende rettigheder”.
“Både EU-parlamentet og EU-kommis-sionen ønsker, at charteret skal indskrives i EUs traktater. Charteret indeholder bl.a. forslag om flere flertalsafgørelser i EU og færre kommissærer og kan ses som en optakt til en grundlov for EU. Både den tyske kansler og den italienske minister-præsident har forslået at EU skal i gang med at lave sin egen forfatning senest i 2004. Hvem sagde Europas Forenede Stater?
Chartret indeholder også flere tvetydige formuleringer omkring det sociale område, som landene og EU-domstolen kan tolke som de vil. F.eks. “anerkender og respekterer” charteret retten til “social sikring og bistand”, men med tilføjelsen: “efter de bestemmelser, der er fastsat ved fællesskabslovgivningen og medlemsstaternes lovgivning og praksis”. Retten til arbejde nævnes ikke i chartret, men alle har “erhvervsfrihed og ret til at arbejde”.
Det ser altså igen ud til at EU ikke giver ved dørene når det handler om ordentlige forholdt for andre end det europæiske erhvervsliv. Det er derfor Euromarch, som er et netværk af arbejdsløshedsorganisationer, boligløse og fagligt aktive, og mange andre sociale bevægelser i Europa, arrangerer store demonstrationer ved Nice-topmødet.
Aktiv kamp mod EU
Der er nemlig masser af arbejdere i Europa der godt ved, at de bliver nødt til at kæmpe for hver eneste forbedring af deres levevilkår. EU-tilhængere vil måske sige, at ved at modsætte sig topmødet arbejder man mod en forbedring af Østeuropas velfærd. For et af formålene med Nice-topmødet er at gøre EU klar til sin øst udvidelse.
Men man vil tvært i mod øge chancerne for Østeuropas befolkning ved at anbefale, at de ikke melder sig ind i EU. For Østeuropa vil komme ind under de samme markeds venlige love der gør, at KUN de stærkeste overlever. Og det ikke kun med hensyn til landenes økonomier, men også i forhold til sociale vilkår og arbejds-markedsforhold.
Nye lande skal f.eks. tage del i den politik der har skabt 11 mio. arbejdsløse i EU. Derfor skulle man, hvis man har mulighed for det, tage Euromarchens opfordring op og deltage i den fredelige besættelse af Nice og blokere topmødet gennem aktiv ikke-vold.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe