Socialistisk Arbejderavis
Nr. 189 – Januar 2001 – side 8
Svensk korstogs-trilogi
Afslører kristendommen
Ida H. Jakobsen
Med bogen “Riget ved vejens ende” afslutter den svenske forfatter Jan Guilleau sin historiske trilogi om korstogene og om Sveriges tilblivelse i 1100-tallet.
I fortællingen følger læseren den uselviske helt Arn Magnusson, der efter en opvækst i et cistercienserkloster i Sverige sendes i hellig tjeneste i Mellemøsten. Handlingen i den anden bog er således lagt til Mellemøsten i en periode, hvor korstogene dominerer i området.
Guilleau’s meget nøjagtige historiske research, hans tydelige kritiske holdning til korstogene og ikke mindst hans fremragende fortællerevne resulterer i en fantastisk beskrivelse af de magtpolitiske begivenheder på dette tidspunkt. Guilleau afdækker og udstiller især de mægtige kristne landes og institutioners arrogance, dumhed og magtbegær.
Korstogenes ideologiske fundament, bekæmpelsen af de vantro og udbredelsen af kristendommen får også en på næsen. F.eks. får fortællingens dybt kristne hovedperson, Arn Magnusson, så megen respekt for muslimer efter sit ophold i Mellemøsten, at han herefter kalder dem “de rettroende”.
Ud over at trilogien præsenterer en god og anderledes historisk fremstilling, indeholder den også en helteskikkelse, der handler uselvisk, og som opfatter sig selv som et redskab i det godes tjeneste.
Guilleau glimrer med et fremragende forfatterværk, der udfordrer den borgerlige opfattelse af verden og samtidig er spækket med spænding, historiske fakta og mellem-menneskelige relationer.
Jan Guilleau
Vejen til Jerusalem
Tempelridderen
Riget ved vejens ende
Forlag: Modtryk
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe