Socialistisk Arbejderavis
Nr. 197 – Oktober 2001 – side 4
Mellemøsten kan eksplodere i oprør
Margit Johansen
De arabiske og islamiske ledere forsøger at balancere på en knivsæg, hvorfra de hvert øjeblik kan blive blæst ned.
Som en rig overklasse i ellers fattige lande ønsker de at tækkes USA, fordi deres økonomiske interesser er tæt forbundet med investeringer i USA og Europa. På den anden side er vreden mod USA stor blandt befolkningerne i den arabiske og islamiske verden.
I verdens største muslimske land, Indonesien, har islamiske grupper demonstreret foran den amerikanske ambassade siden krigens start og studenter har forsøgt at trænge ind i parlamentet for at stoppe den pro-amerikanske politik.
Erfaringer om at det kan lykkes at vælte en hersker er bare få år gammel i Indonesien, hvor studenter og arbejdere i 1998 væltede diktatoren Suharto.
I Pakistan, en afgørende allieret for USA nu, er der dagligt store demonstrationer mod USA's angreb på Afghanistan. Demonstrationerne er vokset efter at det er kommet frem at amerikanske bombefly bruger pakistanske flybaser.
Også i den arabiske verden har der været demonstrationer. Palæstinensisk politi skød ind i en demonstration mod USA's angreb og dræbte 4 demon-stranter. Ligeledes er adskillige ledere i Hamas blevet fængslet. Arafat ønsker at tækkes USA, fordi han tror det er vejen til en palæstinensisk stat, selv om det han vil få ud af det er ingenting.
Men Arafat og hans sikker-hedstyrker bruger også krigen til at få ram på de fundamenta-listiske organisationer, fordi de i vidt omfang står i spidsen for den opposition, der kritiserer Arafat for ikke at varetage palæstinensernes interesser, men alene sine egne. Og det er en kritik som har stor opbakning blandt palæstinenserne.
Arafat leger med ilden, lige som de andre arabiske ledere gør, når de støtter USA – og de ved det godt. Defor er støtten indtil nu kun verbal. De frygter at en for begejstret støtte til USA vil udløse store demonstrationer og måske endda oprør.
Derfor advarer de også Bush om at krigen ikke bør blive langvarig, og at den ikke må udvides til at omfatte andre lande, f.eks. Irak, som Bush og hans administration går efter. Et bombardement af Irak kan være eksplosivt, for den almindelige holdning i Mellemøsten er at Irak og irakerne har betalt en helt urimelig stor pris for at USA kunne sikre sine olieinteresser. Og selvom de ikke er begejstret for Sadam Hussein, så synes mange at det er godt at nogen sætter sig op mod USA.
Saudi Arabien spiller også på to heste. Nogle af prinserne i regeringen har tætte kontakter til Osama bin Laden, men der sker intet med dem. Saudi Arabien har ikke villet indfryse bankkonti, der har forbindelse til bin Laden og hans organisation, for de forsøger nemlig, gennem forskellige fundamentalistiske og religiøse organisationer, at vinde øget indflydelse blandt muslimer i hele verden.
Situationen i Mellemøsten er endnu mere eksplosiv end den ellers er og man kan frygte at Bush og hans rådgivere er så forhippet på at vinde verdens-dominans, at de sætter ild til vreden i Mellemøsten, med helt uoverskuelige konsekvenser.
Billedtekst:
I Mellemøsten er vreden mod egne politikere og USA stor.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe