Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 197 – Oktober 2001 – side 6

Terrorangrebet skabte ikke den økonomiske krise

Mikkel Birk Jespersen

Efter terrorangrebene i USA og det efterfølgende amerikanske angreb på Afghanistan har der været mange spekulationer omkring hvilken effekt alt dette vil få på den økonomiske situation i verden. Aktiekurserne er faldet, og flyselskaber er i store vanskeligheder, samtidig med at forbrugerne svigter, især i USA.

Dette har fået nogen til at beskylde terroren for at være skyld i en ny økonomisk krise, men faktisk har den været på vej i noget tid og ville være kommet under alle omstændigheder.

Krisen satte ind før

Den 10. september – dagen før terrorangrebene på World Trade Center – rapporterede Financial Times fra Italien, hvor topfolkene i den europæiske industri mødtes: “Europæiske forretningsfolk er bange. På trods af alle de store ord og snakken om, at det værste snart er ovre, gjorde industrilederne ikke meget for at skjule deres altoverskyggende pessimisme.”

Den amerikanske økonomi var i lang tid motoren, der holdt gang i verdensøkonomien. Den kunne holde sig gående ved at presse arbejderne til at arbejde mere uden at få en tilsvarende stigning i lønnen. Og da Sydøstasien, Rusland og Latinamerika blev ramt af krise i 1997-98, var USA det sikre sted for investorerne at søge hen, plus at faldende priser på produkter fra Asien holdt inflationen nede.

Men dette har vist sig uholdbart i længden. Den ene sektor efter den anden har oplevet, at deres profitter er kommet under pres, også de store industrivirksomheder og virksomheder i den ellers stabile servicesektor. Allerede sidste år kom de første massefyringer i bilindustrien og andre er fulgt efter siden.

Forbrugerne har taget lån og har på den måde kunnet opretholde købekraften og holde hjulene igang – men på ‘lånt’ tid, så at sige. Og efter terrorangrebene er forbrugernes tillid for alvor blevet rystet, som det tydeligst ses i fly- og turistbrancherne.

Tilbagegang i Danmark

Også i Danmark er der tegn på, at det går den forkerte vej. Jørgen B. Christensen, cheføkonom i Den Danske Bank, mener, at regeringen ser for optimistisk på arbejdsløsheden. Han forudser, at industrien vil fyre 10.000 arbejdere, fordi de er pressede på indtjeningen.

Generelt set er det gået tilbage for de danske virksomheder i de seneste måneder. 30% kører med underskud, og den største andel siden 1997 er på vej mod konkurs. Hårdest ramt er hotel- og restaurationsbranchen og IT-branchen. I begge brancher er omkring en fjerdedel af virksomhederne på vej mod en konkurs (Politiken 18/9).

Den internationale økonomiske afmatning og krise kan blive dybere pga. af USAs ‘krig mod terrorisme’, fordi det den giver usikkerhed og ustabilitet. På den anden siden vil den store våbenindustri kunne skovle penge ind. Og det vil være arbejderne, der over skatten kommer til at betale for bomberne og dermed sikre våbenindustriens profitter.

Flere artikler fra nr. 197

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Øk. kriser: 2000-

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 2422 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside