Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 20 – Juni 1986 – side 2

Wapping

Aktion eller ...

Gerner Kristensen

I England fortsætter kampen mod bladkongen Rupert Murdochs elektrikerbefængte avistrykkeri i Wapping. Her produceres aviserne The Sun og The Times af 500 skruebrækkere fra elektrikerforbundet. Murdoch fyrede i januar 6.000 grafiske arbejdere på den konto.

Det ene af de grafiske forbund, SOGAT, har fået beslaglagt dets økonomiske midler af retten, som følge af, at forbundet havde udstedt et påbud til dets medlemmer, om at boycotte distributionen af Murdochs aviser. SOGAT har senere trukket dette påbud tilbage, i et forsøg på igen at få rådighed over pengene. Beslaglæggelsen af formuen har betydet, at forbundet ikke har været i stand til at udbetale supplerende understøttelse til de arbejdsløse, pensionsbidrag, sygedagpenge og løn til en fjerdedel af forbundets funktionærer.

De grafiske forbund står i en meget presset situation, som på længere sigt kan betyde liv eller død for dem. Men forbundenes ledelser er kun indstillet på, at kampen skal føres til ende gennem forhandlinger med Murdoch, og ved at vinde offentlighedens sympati gennem opfordringer til boycot af Murdochs aviser.

Ligeledes har forbundene fordømt masseblokader af Wapping-trykkeriet, hvor det er fysisk muligt at stoppe skruebrækkeriet og at få en bred solidaritet op at stå. I de tilfælde hvor forbundene alligevel er blevet presset til at arrangere solidaritets-demonstrationer, er de omhyggeligt blevet arrangeret såden, at enhver konfrontation er blevet undgået. F. eks. ved at lægge demonstrationen på et tidspunkt, hvor avisproduktionen ikke blev generet.

Politiangreb

Modsat forbundsbureaukraterne holdning er der mange af de fyrede grafiske arbejdere og sympatisører, der reelt vil slås mod Murdoch for at fastholde jobbene. De organiserer masseblokader foran Wapping-trykkeriet, som flere gange har samlet op til 5.000 deltagere. Men politiet har optrappet angrebene på blokadevagterne. Politiet rider hensynsløst ind i mængden og uddeler gavmildt kølleslag til alle indenfor rækkevidde, uanset om det er demonstranter eller pressefotografer. Der lægges ikke fingre imellem.

Forbundenes holdning og det faktum, at masseblokader på et par tusinde mennesker ikke er nok til at stoppe udgivelsen af Murdochs aviser, virker i længden demoraliserende. Håbet om at vinde denne kamp bliver svagere og svagere. Men der er stadig muligheder for at vinde slaget. Kun hvis forbundenes 30.000 medlemmer i Fleet Street nedlægger arbejdet og bakker op om masseblokaden af Wapping-trykkeriet, kan stemningen ændre sig, og forbundsledelserne blive presset til at iværksætte organiserede aktiviteter for at standse skruebrækkeriet.

Indsamlet penge

I Danmark har Dansk Typograf Forbund været initiativtager til støttearbejdet for de engelske kolleger. På grafiske arbejdspladser er der blevet indsamlet penge til konflikten. Samtidig med, at medlemmerne af de grafiske forbund i Danmark har støttet indsamlingen, er der uenighed blandt forbundene indbyrdes, specielt mellem Typografforbundet (DTF) og Litografforbundet (DLF).

DTF har iværksat et konkret støttearbejde. DLF har den holdning, at Wapping-konflikten ikke specielt vedrører litografer. De engelske litografer er nemlig hovedsageligt beskæftiget på trykkerier, hvor ny teknik er indført.

Denne “Vi er os selv nok”-holdning i den socialdemokratiske DLF-ledelse er flere gange kommet til udtryk under konflikter i Danmark. For eksempel på Politiken og Berlingske Tidende har DLF, i forbindelse med indførelse af ny teknik, med held forsøgt at sætte sig på så mange arbejdspladser som muligt, uanset konsekvenserne for fyringer inden for andre faggrupper.

Indbyrdes slagsmål

Al snakken om et fælles grafisk forbund er forstummet i øjeblikket, selv om alle ved, at et indbyrdes slagsmål på arbejdspladserne entydigt er til arbejdsgivernes fordel. Debatten åbnes først igen, når DLF føler sig så meget stærkere end DTF, at DLF i højere grad er i stand til at diktere betingelserne for at fælles forbund.

Men ligesom i England, er der heller ikke i de grafiske forbunds ledelser i Danmark en forståelse for, at en aktiv medlemsskare er af afgørende betydning for, at forbundene kan overleve og fastholde de tilkæmpede rettigheder.

Hvis det skal lykkes at fastholde grafiske arbejdspladser for grafiske arbejdere, så skal der kæmpes en fælles kamp mod arbejdsgivernes forsøg på at overflødiggøre os ved indførelsen af ny teknik. I Danmark såvel som i England.

Flere artikler fra nr. 20

Flere numre fra 1986

Se flere artikler om emnet:
Storbritannien 1979-

Se flere artikler af forfatter:
Gerner Kristensen

Siden er vist 1976 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside