Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 200 – Januar 2002 – side 8

Ringenes Herre

Hyldest til de få, der kæmper på vegne af de mange

De seneste meningsmålinger viser, at Ringenes Herre er den mest populære bog i det 20. århundrede. De tre bøger er næsten 50 år gamle og har solgt mere end 50 millioner eksemplarer.

Filmen – den første af tre – er blevet lavet i New Zealand i løbet af to år. Den new zealandske hær var stærkt involveret i filmproduktionen – de var kun ude af deres orke-kostumer for at tage til Øst-Timor.

Filmindustriens forventninger er, at en stort budgetteret film skal indhente tre gange det oprindelige budget for at være regnet som en succes.

Men eksperterne er sikre på, at filmtrilogien let kan opnå dette. Bogen har været en bibel for miljøaktivister, kristne mystikere og hippier i USA’s 1960’ere.

Intet demokrati

Tolkien beskriver det som en “mytologi til England” og skabte et sprog, en social og militær historie, religioner, kort og kalendere til Midgård.

Tolkien lagde et stort stykke arbejde i at skabe hans alternative verden. Dette er ikke nogen almindelig “sværd og sandaler”-fantasi-historie.

Fundamentalt er bogen en forkastelse af mellemkrigstidens England, som Tolkien og hans venner på Oxford Universitet hadede overalt på Jorden.

Blandt de udviklinger, Tolkien valgte ikke at tage med i sin alternative verden er industriel udvikling, monarkiets og religions forfald og spredningen af demokrati og rationalisme.

Ringenes Herre udtrykker en længsel efter et landliv baseret på sammenhæng og tradition, hvor alle kender sin plads, og hvor der er plads til alle.

Romantik

Tolkien var besat af at dokumentere indbildt, nedarvet afstamning, som angiveligt skulle vise, hvordan en helt kan blive konge på grund af sine forfædre.

Det er et feudalt paradis han beskriver. En verden hvor det gode altid vil sejre over det onde, og hvor de få vil kæmpe på vegne af de mange.

Bogen præsenterer et behov for at flygte fra den moderne verden, ind i en simpel og romantiseret verden.

Der er ikke noget i vejen med eskapisme, men hvis man virelig ønsker sig en bedre verden, er man nødt til at gøre oprør mod de snævre rammer, kapitalismen sætter for vores liv.

Som fantasy-forfatteren Michael Moorcock siger: “De, der sætter folk i fængsel, har ikke noget imod at disse mennesker drømmer sig væk – det, de er bange for er, at folk flygter i virkeligheden.”

Billedtekst:
Ian McKellen spiller troldmanden Gandalf i den nye filmatisering af Tolkien-Trilogien “Ringenes Herre”.

Flere artikler fra nr. 200

Flere numre fra 2002

Siden er vist 1467 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside