Socialistisk Arbejderavis
Nr. 202 – Marts 2002 – side 4
Valget i Zimbabwe
Kun arbejderkamp kan vælte Mugabe
Jakob L. Krogh
Zimbabwes præsident Robert Mugabe har gennem en voldskampagne med tortur, mord og angreb på fundamentale rettigheder formået at fastholde magten i landet. Angreb på presse- og forsamlingsfriheden, stemme-optællingsfusk og fysisk at forhindre oppositionens tilhængere i at stemme var blandt Mugabes midler for at ‘vinde’ valget.
En række afrikanske ledere, bl.a. fra Sydafrika, Kenya og Namibia, bakker op om Mugabe og kalder valget for demokratisk. Dette gør de af frygt for at uroligheder i Zimbabwe kan brede sig, og true deres magtposition.
Oppositionens leder Morgan Tsvangirai kalder det den største valgsvindel i historien. Selvom Tsvangirais og hans oppositionsparti, MDC, har størstedelen af Zimbabwes befolkning bag sig tør de ikke tage de nødvendige skridt til at vælte Mugabes diktatur.
Den magt der kunne vælte Mugabe er masseaktioner og generalstrejke. Tsvangirais siger at en sådan taktik kunne give Mugabes regering et påskud til at slå hårdt ned på hans tilhængere og føre til blodudgydelser. Men systemet som det er nu, er i forvejen blodig hverdag for en masse mennesker.
Oppositionsledelsen bange
Internationale Socialisters Ungdoms søsterorganisation i Zimbabwe, ISO, forklarer årsagen til MDCs modvilje mod masseaktioner og strejker: “MDC er nu tydeligt chefernes parti. (...) MDC vil ligesom ZANU-PF (Mugabes parti, red.) være bestyrere af kapitalismen.”
Problemet i Zimbabwe er altså, at oppositionsledelsen ikke tør at starte de arbejderkampe, der kan vælte Mugabe, fordi lederne selv frygter den arbejdermagt, der kan opstå gennem masseaktioner og strejker.
MDC vil privatiseringer
I en erklæring fra ISO hedder det: “Mugabes ZANU-PF har vist sig at være imod arbejderklassen. Regeringspartiet har påtvunget os IMFs og Verdensbankens nyliberale politik, i form af nedskæringer på uddannelses- og sundhedsområdet, og indført love, der gør det nemmere at fyre arbejdere. Mens arbejdere i byerne og på landet sulter spiser de rige godt i forstæderne.”
“MDC lover yderligere angreb på almindelige Zimbabwere ved at privatisere alting. I et land med en arbejdsløshed på 80% blandt unge, kan det kun betyde en massiv forøgelse af fattigdommen.”
Billedtekst: Folk stod i uendelige køer uden for stemmelokalerne i Zimbabwe, fordi regeringen havde skåret antallet af disse ned, især i byerne, hvor der er størst modstand mod Mugabe.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe