Socialistisk Arbejderavis
Nr. 212 – Marts 2003 – side 2
Privatisering: Regeringen har intet lært
Poul Erik Kristensen
Gå aldrig tilbage til en fuser. Denne sandhed har Fogh og Co’s forældre glemt at lære deres afkom.
Trods utallige fiaskoer bliver regeringen ved med deres privatiseringsfelttog.
Trods den seneste fiasko med Arriva er Folketingets Finansudvalg ved at gøre endnu en udlicitering af en togstrækning klar. Det drejer sig om strækningen Tønder-Niebüll.
Og det kan vise sig at blive voldsomt dyrt for sønderjyderne. I de fire amter i Jylland, hvor Arriva har overtaget togkørslen, trues skatteborgerne af en efterregning på et ukendt millionbeløb, fordi amterne får ekstraudgifter til transport, når Arriva ikke kan leve op til sine forpligtelser.
De horrible forhold for loko-førerne har gjort det hele endnu mere umuligt. Arriva har mere end svært ved at rekruttere medarbejdere – og de ansatte er trætte af situationen. Så meget, at de indtil videre har nedlagt arbejdet en enkelt dag.
Også på et andet fiasko-område fremturer regeringen med privatisering.
Mindre end et år efter at pædagogerne i Assens kylede ISS ud af institutionerne, forsøger socialminister Henriette Kjær at presse kommunerne til at lave private børnehaver.
Det skræmmende perspektiv i privatiseringerne er cementering af den sociale ghettodannelse, hvor ressourcestærke forældre flytter deres børn over i private børnehaver. Her vil de dygtige pædagoger uundgåeligt søge over, fordi de uanset social bevidsthed også søger et spændende arbejde med pædagogiske udfordringer.
Når Henriette Kjærs forslag så bliver fulgt op af et forslag om, at forældrene kan købe forskellige ydelser oven i, går det helt galt.
Dermed har man for alvor mulighed for at cementere den sociale slagside. De ressourcestærke kan sikre, at deres poder får god mad, mens de øvrige må kigge på.
Også på boligområdet barsler regeringen med en fuser.
Retten til at købe sin almennyttige bolig.
Lige nu er regeringen dog lidt groggy fordi det rent juridisk er en tvivlsom affære. Det vil nemlig være ekspropriering. Regeringen vil i stedet forsøge at svække boligforeningerne.
Men salget af almennyttige lejligheder vil være en katastrofe. Erfaringer fra Sverige og England viser, at det vi smadre boligmarkedet.
Priserne i storbyerne stiger til vanvittige højder. Danske beregninger viser at lejligheder i Københavnsområdet vil stige til mere end det dobbelte. Samtidig vil det være de attraktive boliger, der sælges, mens de dårligst stillede borgere blive henvist til ghetto-lignende områder.
Salget at almene boliger kan endvidere få den konsekvens, at det bliver umuligt at skaffe sygeplejersker, lærere, hjemmehjælpere m.v. til København og Århus.
Allerede nu beretter hospitalerne i hovedstaden om problemer med at skaffe bl.a. sygeplejersker på grund af de høje boligpriser.
Og erfaringerne fra London viser, at det blev næsten umuligt at rekruttere sundhedspersonale, da man solgte lejlighederne.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe