Socialistisk Arbejderavis
Nr. 212 – Marts 2003 – side 8
Film
Ken Loach: “Navigators”
Den nyeste film af den engelske instruktør Ken Loach, ‘Navigators’, er mere aktuel end nogen sinde før. Filmen handler nemlig om tog-privatiseringens katastrofale konsekvenser for de ansatte og rejsende.
England har de senere år oplevet mange store dødsulykker, fordi bane og materiel ikke er vedligeholdt. Historien er skrevet af Rob Dowber, der selv var fagforeningsrepræsentant for de ansatte. Han døde for to år siden af kræft, som direkte følge af de forringelser i sikkerheden som privatiseringen førte med sig.
I England er privatiseringen af jernbanen gået meget længere end herhjemme, men som Arriva sagen viser, er vi også på vej i samme retning i Danmark, selvom vi ikke har set helt så grelle resultater endnu.
Filmen følger en gruppe jernbane-arbejdere, der alle ender med at blive fyret eller gå "frivilligt" efter, et privat firma har opkøbt deres arbejdsplads. Privatiseringen fører til forringelser af arbejdsvilkårene og sikkerheden – konkurrencehensyn tvinger firmaet til at skære ned på alt, det kan.
Filmen udstiller det kyniske spil, f.eks. ved at firmaet har en bevidst politik om at holde dødstallet nede på et “acceptabelt niveau”, dvs. et par stykker om året!
Samtidig viser Ken Loach på blændende vis, hvordan social og økonomisk armod kan tving folk til at gå på kompromis med al anstændighed.
Trods højlydte protester over forringelserne, har jernbanearbejderne så store forpligtigelser i forhold til familie og børn, at de efterhånden tvinges til at arbejde under utålelige forhold. Bl.a. en aftale, hvor de ikke får løn under sygdom eller ret til ferie – samtidig med, at tvinges de til at se stort på alle sikkerhedshensyn.
Som altid er Ken Loach’s film (‘Bread and Roses’, ‘My name is Joe’, ‘Land and freedom’...) kendetegnet ved en ærlig realisme og brilliant skuespil, og man kommer til at føle med arbejderne.
Men skal man pege på en svaghed i filmen er det personskildringen. – Modsat hans hidtidige film, får man ikke helt nok indblik i hver enkelt. Hvorfor den til tider kan virke lidt karikeret.
Lige siden 1960erne har Loach skildret almindelige menneskers vilkår på en varm og ærlig måde. Han fortæller de historier, der nemt bliver overset i mediebilledet. Historier om helt almindelige mennesker, der kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen og bevare bare en smule selvrespekt og værdighed.
Alle tilhængere af privatiseringer burde tvangsindlægges til at se den film.
Billedtekst:
Filmen “Navigators” handler om togprivatiseringens følger i England. Filmens emne er højaktuel med Arriva-sagen herhjemme.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe