Socialistisk Arbejderavis
Nr. 215 – Juni 2003 – side 10
Europa i strejke
Danmark var sidste år det land i Europa, som havde flest strejkedage pr. indbygger. Det var især de amtslige og kommunale nedskæringer, som fik danske arbejdere til at nedlægge arbejdet.
Men også i andre europæiske lande er utilfredsheden stor.
I Frankrig og Østrig har der de seneste uger været strejker og demonstrationer mod massakrer på pensionsordninger.
Modsat herhjemme, hvor politikerne endnu kun snakker om at ændre efterlønsordningen og sætte pensionsalderen op, har en omstridt pensionsreform, udtænkt af den konservative østrigske regering, udløste en ugelang storstrejke. Omkring 100.000 skolelærere nedlagde arbejdet, og titusinder demonstrerede i hovedstaden Wien. I starten af maj oplevede Østrig sin første generalstrejke i over 50 år.
Også i Frankrig har strejkerne drejet sig om pension (læs mere på bagsiden)
I Sverige har omkring 50.000 offentligt ansatte strejket siden d. 12. maj for højere løn.
De kommunale lønninger i Sverige er faldet til 83 procent af lønnen på det private arbejdsmarked. Strejken foregår i øjeblikket i 60 kommuner, hvor skoler, hospitaler, daginstitutioner og renovation er lammet. Hvis der ikke findes en løsning inden to uger, bliver strejken udvidet til at omfatte 122 kommuner. Flere steder har lokale politikere ageret strejkebrydere, og det har udløst stor vrede i fagbevægelsen. Og kampviljen er stor. Forbundet har 1,9 milliarder svenske kroner i strejkekassen og er klar til at bruge det hele og mere til om nødvendigt.
I Tyskland er det Schröder-regeringens kriseplaner, der har vakt røre. I et forsøg på at rette op på Tysklands katastrofalt dårlige økonomi, er det endnu engang understøttelsen til de ca. 4,5 million arbejdsløse og generelle velfærdsydelser, der står for tur.
Lørdag d. 17. maj protesterede over 10.000 i Berlin, og i løbet af ugen har grupper af arbejdere under IG Metall nedlagt arbejdet.
Også inden for det danske rigsfællesskab buldrer strejkerne.
Der er hverken madvarer, benzin eller service at få på Færøerne, der er ramt af en omfattende storstrejke på det private arbejdsmarked efter sammenbrud i overenskomstforhandlingerne. Færøernes arbejdsgiverforening har afvist en lønforhøjelse på 18 procent.
Billedtekst:
Strejker og demonstrationer i Østrig mod regeringens forslag til pensionsreform.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe