Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 216 – Juli 2003 – side 5

Strejker lammer Europa

Mikkel Birk Jespersen + Ida H. Jakobsen

Arbejderkampe hærger Europa i øjeblikket. I flere europæiske lande gør nyliberale regeringers velfærdsslagteri så ondt at befolkningen siger stop. Her finder du et udpluk af de protester og strejker der bølger over Europa.

Frankrig

Frankrig lagde i juni gader til et afgørende slag mellem arbejderne og regeringen. Regeringen forsøger at gennemføre en pensionsreform, der vil tvinge arbejderne til at arbejde længere og få mindre i pension.

Forslaget er blevet mødt med massiv modstand: hundredtusinder af arbejdere har ad flere omgange demonstreret, og store grupper indenfor det offentlige, samt nogle private, har strejket på landsdækkende strejkedage – og der lægges op til flere aktionsdage.

Strejkebevægelsen har støtte fra over tres procent af befolkningen.

Nogle grupper går længere end de enkelte strejkedage. Tusinder af lærere  strejker – ikke bare imod pensionsreformerne – men også imod en decentraliseringsplan, der åbner op for privatiseringer.

Også transportarbejdere har strejket ud over aktionsdagene. Flere steder er jernbaner og motorveje blevet blokeret og bygninger er blevet besat.

I Paris har demonstrationer udviklet sig til gadekampe med politiet, der har brugt tåregas og vandkanoner.

Ud over at bruge vold, har regeringen også forsøgt at splitte bevægelsen ved at give efter for nogle af lærernes krav, men indtil videre uden succes.

Det store problem er, at fagforeningerne tøver med at bruge deres stærkeste våben – at indkalde til generalstrejke.

I december 1995 blev den daværende borgerlige regering tvunget til at trække sit forslag til reform af pensionerne, da en strejkebølge bredte sig over Frankrig. Det er mindet om og resultaterne af denne 'varme december', den nuværende regering forsøger at udslette, og den er fast besluttet på få gennemført sin reform.

Derfor er det vigtigt at arbejderne bruger det absolut stærkeste våben, de har, og går ud i generalstrejke. Hvis de overvinder fagtoppens vaklen, er det ikke tvivl om at bevægelsen kan give regeringen et afgørende nederlag.

Tyskland

“17. maj gik 20.000 på gaden i Berlin i protest mod regeringens pensionsreform, mens der d. 24. maj var 100.000 på gaden,” fortæller Stefan Bornost fra Linksruck, ISU’s tyske søsterparti.

“Regeringens arbejdsmarkedsreform går ud på, at halvere arbejds-løshedsdagpengene, øge egenbetalingen ved sygdom, samt skære i pensionerne, – angrebene vil ramme 80 % af tyskerne.”

“Problemet er, at fagbevægelsen er meget tilbageholdende med at føre protesterne længere end til demonstrationer. Men sideløbende med protesterne mod regeringen strejker metalarbejderne. Ved genforeningen fik de østtyske arbejdere løfte om at opnå samme arbejdsvilkår som deres vesttyske kollegaer inden 10 år.”

“Strejken kommer fordi dette løfte ikke er indfriet. Østtyske metalarbejdere arbejder 38 timer om ugen, i modsætning til 35 timer i vest. Strejken er opsigtsvækkende, for i en periode med angreb fra regeringen, massiv økonomisk krise, eksploderende arbejdsløshed og chikane fra pressen, stemte 80 % af metalarbejderne for strejken. Cheferne er presset i defensiven, og kampviljen blandt de strejkende er enorm.”

“Med en sejr til de strejkende er tonen sat for en langt mere offensiv – og effektiv kamp mod regeringen.”

Østrig

3. juni gik 1 mio. østrigske arbejdere – eller godt en tredjedel af arbejderklassen – i generalstrejke i protest mod regeringens angreb på pensionerne. Regeringen vil afskaffe førtidspensionen, og hæve antallet af år man skal arbejde for at få fuld folkepension fra 40 til 45 år! Desuden skal der skæres i pensionerne til de offentligt ansatte. De, der rammes hårdest, vil miste op til 41 % af den nuværende pension!

Manfred Ecker, fra ISU’s østrigske søsterparti Linkswende, fortæller:

“Gaderne i Wien og Linz var blokeret fra kl. 6 om morgenen. Brandmænd brugte brandslukningsskum til at blokere gaden udenfor det konservative partis hovedkvarter, sygeplejerskerne blokerede ringgaden i Wien med sygehussenge, og der blev holdt strejkemøder på gadehjørnerne!”

Billedtekst:
Franske arbejdere demonstrerer og strejker mod regeringens politik

Flere artikler fra nr. 216

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Tyskland 1990-
Frankrig 1990-
Østrig

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen
Ida H. Jakobsen

Siden er vist 1967 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside