Socialistisk Arbejderavis
Nr. 218 – September 2003 – side 5
Privatisering vil også give el-kaos i Danmark
Jesper Høi Kanne
Midt i august brød el-nettet sammen i USA og Canada. Lyset gik bogstavelig talt ud for 50 mio. mennesker. Undergrundsbaner, arbejdspladser, TV, lys m.m. holdt op med at fungere. Bag sammenbruddet ligger årtier med deregulering af reglerne for el-industrien.
Manhattan var fuldstændig mørklagt under det omfattende strømsvigt i Nordamerika i midten af august. Bag sammenbruddet ligger årtiers deregulering af reglerne for el-industrien i USA.
Energigiganterne – som det tidligere Enron – er blandt de stærkeste af George W. Bushs støtter. Han har til gengæld skabt milliardprofiter for dem ved at slække på reglerne. I centrum af strømsvigtet stod et firma kaldet National Grid Transco (NGT), der havde et overskud på 26 mia. kr. sidste år. Da NGT overtog el-firmaet Niagra Mohawk – beliggende i staten New York – i 2000, lovede de at skære $90 mio. på “udgifter”.
Det var på Niagra Mohawk kraftværket, at fejlen, der førte til strømsvigtet, opstod og bredte sig. “For eksperter i energi-industrien kom svigtet ikke som en overraskelse,” kunne chefernes Financial Times skrive.
Dereguleringen er ikke et amerikansk fænomen. Internationalt søges det gennemført gennem Verdenshandels-organisationen, WTO. Det er designet for at lade firmaer tjene styrtende med penge. Når firmaer ikke er forpligtet til at vedligeholde el-nettet og producere nok strøm, så er der dømt profitjagt. Californien var fx for to år siden ramt af periodiske strømsvigt, fordi de private energifirmaer ikke producerede strøm nok – de var bange for, at de ikke kunne sælge det hele.
I Sydafrika gåes der lige så brutalt til værks. Der kører nu kampagner for at få elek-tricitet annerkendt som en menneskeret. Det sker pga. at energi firmaerne lukker for el til de lokalsamfund, der er for fattige til at betale de højere og højere priser. Også herhjemme er elmarkedet lagt åbent for spekulanter.
Under det hellige manta “fri konkurrence” skal alle i fremtiden kunne byde ind på markedet.
NESA er parat til at sælge til højestbydende. Og i det jyske står tyske firmaer på spring. En fordel for forbrugerne skulle man mene.
Men nej. Strømmen bliver 100% underlagt profit-hensyn. Samtidig skal man sælge billigt. Det kan kun lade sig gøre ved at køre anlægget i sænk eller ved at producere uden hensyn til miljøet.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe