Socialistisk Arbejderavis
Nr. 221 – 12. november 2003 – side 5
USA set fra neden
"Working poor" – Langt fra den amerikanske drøm
Mikkel Birk Jespersen
Det er ikke let. Det er bestemt ikke let at skulle klare sig for 6-7 dollars i timen. Ikke desto mindre er det virkeligheden for mange amerikanere, der er fanget i fattigdom og en evig kamp for at få hverdagen til at hænge sammen.
Disse mennesker er ikke arbejdsløse – tværtimod har de ofte indtil flere jobs. De er USA’s ’working poor’. De har de dårligste, de mest usikre og de værst betalte jobs. De har ingen rettigheder, og intet håb om at kunne klatre opad i systemet.
Dette liv er blevet beskrevet af den amerikanske journalist Barbara Ehrenreich i hendes bog Nickle and Dimed. Den er baseret på det, hun så og oplevede i de to år, hvor hun selv tog jobs som bl.a. servitrice, stuepige og sælger hos Wal-Mart for at finde ud af, hvordan livet er på bunden af USA.
Hun beskriver i bogen hvor svært – hvis ikke umuligt – det er for hundredetusinder af mennesker at få en hverdag til at hænge sammen. For mange er det nødvendigt at tage to til tre forskellige jobs for bare at få tag over hovedet. Hvis dette da overhovedet lader sig gøre: Ehrenreich arbejdede sammen med flere, der ikke engang havde et sted at bo.
Disse ufaglærte jobs er ekstremt usikre. Arbejderne er under et konstant pres og risikerer at blive fyret for den mindste forseelse.
Barbara Ehrenreichs erfaringer er også blevet bekræftet af en undersøgelse af Economic Policy Institute. Undersøgelsen konkluderer, at næsten en tredjedel af amerikanske arbejderfamilier med småbørn har svært ved at betale for basale nødvendigheder som mad, bolig, børnepasning og hospitalsbesøg.
Baggrunden for eksistensen af denne underklasse i USA er, at det langt hen ad vejen er lykkedes for arbejdsgiverne at skabe et arbejdsmarked uden for det etablerede. Et arbejdsmarked hvor folk får arbejde via vikarbureauer, arbejder deltid og i det hele taget har en løs tilknytning til såvel virksomheder som til andre arbejdere.
Dette gør det ekstremt svært at for arbejderne at kæmpe kollektivt for bedre vilkår, og deres svage stilling tvinger dem til at tage det arbejde, der byder sig.
Barbara Ehrenreich lavede researchen til sin bog 1998-2000 – altså i en periode hvor den amerikanske økonomi angiveligt havde det godt, og i hvert fald bedre end den har det i den nuværende krise, hvor flere og flere bliver presset ud i udkanten af arbejdsmarkedet eller helt ud i arbejdsløshed, på samme måde som vi ser det i dagens Danmark.
En af Ehrenreichs væsentlige pointer er, at selvom arbejdsløshed selvfølgelig er et problem, så er et arbejde ikke nogen garanti for et anstændigt liv. Ikke engang når økonomien er i vækst og virksomhederne vælter sig i store overskud ser de sig i stand til at udbetale en ordentlig løn, som det ville være muligt at leve for.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe