Socialistisk Arbejderavis
Nr. 22 – September 1986 – side 8
Stilladskonflikten – Spørgsmål og svar
John Jakobsen + Michael Mogensen
SOCIALISTISK ARBEJDERAVIS bragte en artikel i juni-nummeret skrevet af Michael Mogensen “Stilladsarbejderne: Der skal mere til.”
En væsentlig oplysning i denne artikel er direkte forkert. Efter at have fortalt om, at stilladsarbejderne i provinsen gennemfører en “arbejd-langsomt-aktion”, siger Michael, at det mest effektive våben i stedet ville være en landsdækkende strejke inden for stilladsen. Dette er jeg helt enig i. Men han fortsætter: “Der er ikke opbakning for en landsdækkende strejke i København.”
Dette er forkert! Jeg vil nu ridse op, hvordan sagen i virkeligheden ser ud.
ONSDAG 30. april holdt stilladsarbejderne i København (og i de store provinsbyer) stormøde i arbejdstiden, for at diskutere en landsdækkende overenskomst. Vi diskuterede et forslag om en “arbejd-langsomt-aktion”. Det ville give arbejdsgiverne to muligheder: enten at give ordentlige priser for de enkelte opgaver eller at fyre de “langsomme”. Skete der fyringer, skulle alle landets stilladsarbejdere mødes og beslutte, hvad man skulle gøre for at få folkene genansat (det vil sige en landsdækkende strejke).
Denne plan blev vedtaget med stort flertal i København og i andre store provinsbyer. Men den blev nedstemt i Aalborg.
Strategien for denne kamp kan naturligvis diskuteres, men i denne diskussion skal de rigtige facts i hvert fald på bordet.
De københavnske stilladsarbejdere er kendt for at være nogen af de første til at vise solidaritet, når der er tale om arbejdskampe. Dette ry skal ikke ødelægges af ukorrekte oplysninger. Derfor dette læserbrev.
John Jakobsen,
stilladsarbejder, København.
Svar
DESVÆRRE MENER jeg, at sætningen: “Der er ikke opbakning for en landsdækkende strejke i København” i min artikel er hundrede procent korrekt. Misforståelsen består i, at vi snakker om to forskellige strejke/aktions forslag. Før den faglige dag blev et forslag om en landsdækkende strejke for en landsoverenskomst nedstemt på et københavnsk tillidsmandsmøde. Det forslag, der blev vedtaget på den faglige dag er ikke en strejke (i hvert fald i første omgang) for en landsoverenskomst, men en strejke for genansættelse af de eventuelt fyrede under "arbejd-langsomt-aktionen" i provinsen. Formålet med at kritisere flertallet af de københavnske stilladsarbejdere for deres manglende vilje til at strejke for en landsoverenskomst, er selvfølgelig ikke at ødelægge deres ry. Derimod er formålet, at skubbe til diskussionerne i København om kampen for en landsoverenskomst. Det håber jeg er lykkedes.
IØVRIGT HAR “arbejd-langsomt-aktionen” i provinsen – modsat det jeg forudsiger i min artikel – senere givet resultater. Et århusiansk stilladsfirma er gået med til at betale priser, der ligner de 92% af københavnerpriser på slumpakkorder. Det er et vigtigt skridt fremad, hvis det ellers bliver fulgt op af et effektivt pres i andre firmaer. Men stadigvæk: En landsdækkende konflikt for en landsoverenskomst er det mest effektive skridt.
Michael Mogensen,
Århus.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe