Socialistisk Arbejderavis
Nr. 222 – 3. december 2003 – side 4
Interview
- Tørklædeforbud er undertrykkende
Jan Hoby
Jan Hoby har interviewet Joana Ramos, fra ”Unge mod uretfærdig udlændingelovgivning”, om perspektivet for kampen mod regeringens racistiske politik og mulighederne for at styrke samarbejdet mellem muslimer, socialister og anti-kapitalister.
Lad os sammen gøre den internationale aktionsdag d. 20. marts 2004 til en stor manifestation, siger Joana Ramos.
Hvordan vil du beskrive regeringens racistiske politik?
Det minder om noget der er sket før og om noget som folk ikke troede, ville komme igen!
Selvom jeg ikke er så gammel, kan jeg forstille mig, at det minder lidt om tiden før anden verdenskrig, hvor man startede hetzen lige så roligt i det små, og så accelererede det lige pludseligt.
Man kan tillade sig at komme med mere og mere ekstreme udtalelser. Det er uhyggeligt. Nu er det muslimer som bliver ramt af hetzen, men det kunne ligeså godt være andre grupper.
Tørklædedebatten raser i hele Europa, hvad siger du til den?
For det første irriterer det mig, at dem som rejser debatten ikke kommer og snakker med muslimske kvinder og hører hvordan vi har det med det.
Vi går ikke med tørklæde fordi en eller anden mand har sagt vi skulle gøre det, vi gør det fordi det er en del af vores religion. Og vi er stolt af at gøre det. Det er undertrykkende hvis vi skulle tage det af. Der kommer ikke flere kvinder på arbejdsmarkedet, eller universiteterne af at lave love imod tørklæder. For så ville vi ikke være der. Vi tager ikke vores tørklæder af fordi politikerne vil forbyde det.
Hvis et forbud mod tørklæder blev vedtaget, hvad synes du så man skal gøre?
Det har vi snakket om! Vi ville tage tørklæde på alligevel, vi ville lave aktioner og demonstrationer for at skabe opmærksomhed omkring denne form for ekstrem undertrykkelse. Jeg synes f.eks. at det er undertrykkende at folk skal løbe rundt uden tøj på.
Flere steder i Europa ser vi fremtrædende muslimer som Tariq Ramadan i Frankrig og Salma Yaqoob fra Stop The War Coalition i England formulerer en radikal kritik af den nyliberalistiske dagsorden, og opfordrer muslimer til at blive aktiv i f.eks. antikrigsbevægelsen. Hvorfor tror du vi ikke har set tilsvarende ske i Danmark?
For det første er det smadder ærgerligt, at muslimer i Danmark ikke er mere på barrikaderne.
Men jeg tror det er sværere i Danmark at få lov til at være en del af samfundet og de politiske bevægelser. Men jeg tror også at vi blandt den unge generation vil se en begyndende bevægelse.
Hvordan ser du perspektivet for, at muslimer, socialister og anti-kapitalister gør som i England og forener kræfterne mod racisme, krig og fattigdom?
Vi må starte i det små, og opbygge netværk fra neden. Tage initiativer der kan få fat i flere. Danne paraplynetværk der kan lave aktioner. Få forskellige organisationer til at arbejde mere sammen i kampen mod racisme og undertrykkelse.
Ser du nogen i Danmark blandt det muslimske miljø, der har en autoritet, der kunne sige ”vi bliver nødt til at gøre noget, der rækker ud over os selv”?
Ja, det gør jeg, og jeg tror det kun handler om tid og konkrete initiativer, før vi ser det ske!
Venstrefløjen skulle hellere lave fælles aktiviteter med muslimer så vi kunne kæmpe sammen, i stedet for at bruge energi på forbud mod tørklæder.
F.eks. skulle vi hellere arbejde sammen for at gøre den internationale aktionsdag d. 20. marts 2004, imod besættelsen af Irak og Palæstina, til en stor manifestation!
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe