Socialistisk Arbejderavis
Nr. 223 – 14. januar 2004 – side 5
USA set nedefra
70.000 arbejdere kæmper for sygesikring og løn
Mike Davis
Mike Davis rapporterer fra Californien.
Fra Malibu til grænsen mod Mexico har 70.000 arbejdere fra supermarkederne, hvoraf totredjedele er kvinder, strejket eller været lockoutet siden 11. oktober. Over 850 butikker er ramt. Det er den største arbejdskamp i den private sektor på vestkysten siden generalstrejken i Hollywood i 1946.
Ingen strejke i nyere tid har påvirket befolkningen så meget. Næsten hver eneste af områdets 20 mio. indbyggere har måttet gøre op med sig selv, om de vil handle i en strejkeramt butik eller ej.
Sygesikring
Kampen er hård. De strejkende, der repræsenteres af fagforeningen UFCW (United Food and Commercial Workers), kæmper imod et brutalt forsøg fra Californiens tre største supermarkedskæder på at udhule deres sygesikring og sænke lønnen for nyansatte.
Slagmarken er lokal, men emnerne, især sygesikringen, er af national interesse. USA har ingen offentlig sygesikring. Fagforeningsmedlemskab, ikke borgerskab, har traditionelt set været adgangen til støtte til medicinsk behandling.
Men nu, hvor kun 9% af arbejderne i den private sektor er medlemmer af en fagforening, og medicinudgifterne er steget voldsomt, bliver en stor, og stigende, del af en families budget brugt på en slags privat sygekasse. Men hele fire millioner indbyggere i Los Angeles har ikke råd og mangler basal læge- eller tandlægepleje.
Handelssektoren har den højeste andel lavtlønnede, kortvarigt ansatte og uforsikrede arbejdere. Supermarkedsansatte, der er med i en fagforening, er den eneste undtagelse. Alligevel kæmper de fleste UCFW-medlemmer for at overleve på en timeløn mellem 12 og 14 dollars. Men deres forsikringer giver dem et medicinsk sikkerhedsnet, de fleste uorganiserede arbejdere kun kan drømme om.
Wal-Mart
Men i øjeblikket forsøger store firmaer at skrotte deres sygesikring. Deres forbillede er symbolet på super-udbytning og grådighed – Wal-Mart kæden, som nu vil til at invadere Californien.
De tre butikskæder påstår, at uden store indrømmelser fra UCFW, kan de ikke konkurrere med de 40 nye “supercentre”, Wal-Mart har planer om at åbne. Wal-Marts ansatte får ofte halvt så meget i løn som organiserede arbejdere og må betale en større del af deres sygesikring selv (hvorfor de fleste af dem ikke har nogen).
Wal-Mart har overhalet General Motors som verdens største firma. Kæden har gjort Sam Walton-klanen til den rigeste familie i USA (over 100 mia. $ værd).
Wal-Mart er berygtet for at betale sultelønninger til dens én million ansatte i USA. Uden for landets grænser presser det sine tusindvis af leverandører i Bangladesh, Kina og Centralamerika til at skære ned på løn og arbejder-rettigheder. Faktisk er den indirekte den største aftager af børne- og slavelignende arbejde i hele verden.
“Wal-Martisering” er blevet en kærkommen undskyldning for andre butikskæder til at gå til angreb på deres egne ansatte.
Solidaritet
Alt dette er alle fagforeninger klar over, og UFCW har vundet en imponerende solidaritet fra lærere, maskinarbejdere og hospitalsansatte. 3.000 arbejdere fra Los Angeles havn demonstrerede foran et supermarked i nærheden. Selv Teamsters fagforening nægtede fornylig at læsse mad og varer fra supermarkedernes distributører.
Men det mest bemærkelsesværdige og uventede har været den almindelige befolknings vedholdende solidaritet. Hundredtusinder, om ikke millioner, af folk i Sydcalifornien har ændret indkøbsvaner og kører nu ofte meget langt for at undgå at handle i en strejkeramt butik.
Alligevel har de tre supermarkedskæder på trods af et enormt fald i julesalget nægtet at trække deres vigtigste krav om et låg på udgifterne til sygesikring tilbage. De vil kæmpe til det sidste. Så strejken vil sandsynligvis fortsætte længe ind i det nye år.
Det er måske mærkeligt at tænke på en arbejdskamp i det solrige Californien som en milepæl for amerikanske fagforeninger. Men alle er klar over, at UFCW skal vinde denne kamp, koste hvad det vil, hvis de nogensinde skal have en chance for at få en overenskomst med Wal-Marts onde imperium.
Mike Davis er amerikansk aktivist og forfatter til bl.a. “Late Victorian Holocaust”, “Prisoners of the American Dream“ og “Magical Urbanism”
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe