Socialistisk Arbejderavis
Nr. 225 – 25. februar 2004 – side 4
Regeringen ansvarlig for fangeoprør
Poul Erik Kristensen
Det var angiveligt fjernelsen af tunge håndvægte og andet motionsgrej, der søndag d. 15.2. fik omkring 100 indsatte i Nyborg Statsfængsel til at lave ballade.
Men det var kun dråben, der fik bægret til at flyde over. Siden Fogh og Lene Espersen kom til magten for godt to år siden er livet nemlig blevet et sandt helvede for fangerne.
Begrænsninger i antallet af udgange, ringere mulighed for at modtage besøg og en konstant overbelægning på afdelingerne, har sammen med den stadig mindre fokusering på resocialisering og behandling gjort livet surt i de danske fængsler. Frustrationer og stress er blevet hverdag.
En af de ting som fangerne har brugt til at stresse af og komme af med frustration-erne er netop motionsmaskinerne og håndvægtene.
Den borgerlige regerings nultollerancepolitik over fangerne har gjort livet farligere for fangerne, fangevogterne og ganske almindelige danskere.
Med de borgerliges retspolitik har man undergravet fangernes mulighed for, efter endt fængselsophold, at få sig et liv uden kriminalitet. Gennem de seneste år har man brugt færre ressourcer på at resocialiserere de indsatte, og ved at begrænse deres udgange og besøg har man afskåret dem fra at holde en brugbar kontakt til f.eks. familie og børn.
Samtidig er forholdene i fængslerne blevet så hårde, at kun de stærkeste fanger overlever.
Stramningerne overfor fangerne er et kæmpestort problem især fordi alle statistikker viser, at fængselstraf i forevejen er den ringest mulig metode til at skaffe kriminelle væk fra en kriminel løbebane.
Det der overrasker mest i forbindelse med fangeoprøret i Nyborg er, at det ikke er sket meget tidligere.
Ifølge Claus Bonnez fra den kriminalpolitiske forening, Krim burde søndagens fangeoprør i Nyborg have været forudset for længst.
I et interview til Netavisen siger han, at baggrunden ikke blot skal findes i, at fængslerne for nylig har frataget fangerne de tunge vægte af frygt for, at de blev for farlige.
Allerede i 1995 advarede en rapport om, at der var problemer i kommunikationen mellem indsatte og fængselsansatte, og at det ville føre til sådanne oprør.
“Det er helt tilfældigt, at det er sket i Nyborg. Det undrer os, at det ikke er sket i Herstedvester. Her er der nemlig flere eksempler på overtrædelser af rettigheder,“ siger han.
Han peger i stedet på, at ringe pædagogisk uddannelse og forfejlet menneskesyn hos de ansatte i fængslerne som den primære kilde til problemerne.
“Når personalet ikke taler med de indsatte, så ved de ikke, hvad der foregår,“ siger han om det forhold, at fængslet ikke havde opsnappet planerne om oprøret.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe