Socialistisk Arbejderavis
Nr. 225 – 25. februar 2004 – side 9
Økonomi for Antikapitalister
Der er råd til velfærd
Jakob Nerup
18.900.000.000 eller 18,9 milliarder kroner udbetaler de store banker til aktionærerne i år. Novo udbetaler mere end 1,5 milliarder og i den kommende tid følger de andre store multinationale selskaber med deres regnskaber og udbetalinger til aktionærerne.
Årsregnskaberne for de store danske virksomheder er ikke bare tal. Det er også et barometer for økonomien og dermed de ønsker Dansk Industri vil diktere regering og Folketing.
Paradoksalt er de enorme milliardudlodninger fra bankerne direkte taget ud af lommerne på almindelige mennesker gennem gebyrer og låneomlægninger. De samme arbejdere som Dansk Industri har dikteret lave lønstigninger og øget fleksibilitet har allerede betalt en gang. Som tvungne kunder (en lov Folketinget har vedtaget) i bankerne har lønmodtagerne betalt gebyrer for milliarder. Som boligejere har lønmodtagerne skiftet deres lån ud med billigere, fordi renten er lav, og det tager bankerne en pæn skilling for.
Den danske banksektor er domineret af Danske Bank og Nordea. De sidder på kreditvirksomheden og store dele af forsikringsbranchen. Danske Bank har som den allerstørste alene i 2003 et overskud på næsten 10 milliarder efter skat, heraf 6 milliarder på gebyrer. Danske Bank omfatter også RealkreditDanmark, Danica Pension og BG Bank.
Storaktionær i Danske Bank er Mærsk Mc-Kinney Møller med en ejerandel på mindst 15 % og sandsynligvis 30 %. Han kan se frem til et udbytte på mere end 1 milliard. Bestyrelsesformanden er Alf Duch-Petersen, som er koncerndirektør i det multinationale danske sukker- og ingrediensfirma Danisco og tillige medlem af Dansk Industris mægtige erhvervspolitisk udvalg og Hovedbestyrelse. Næstformanden er Eivind Kolding som er Mærsks mand og direktør i A.P. Møller.
Når butiksassistenten sidder tilbage med en flov smag i munden over at være blevet tilbudt sølle 360 kroner ekstra om måneden i den nye overenskomst kan hun tænke på, at hun kunne have fået mere end ½ million, hvis hun kunne dele de 18,9 milliarder sammen med de andre 35.000 butiksassistenter. Faktisk kunne bankernes milliardudlodninger til aktionærer give hver eneste som er omfattet af de nuværende overenskomstforhandlinger 25.000 kr.
Men sådan er verden og Danmark jo ikke indrettet. Tværtimod skal vi som ansatte frygte fyringer, effektiviseringer, outsourcing og fleksibilitet, så aktionærer også næste år får flere milliarder.
I dette perspektiv kan offentliggørelsen af årsregnskaberne i de andre danske multinationale virksomheder kun bekræfte budskabet: der er råd til velfærd og lønstigninger.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe