Socialistisk Arbejderavis
Nr. 227 – 7. april 2004 – side 4
Lønnet praktik
En sejr for de pædagogstuderende
Klaus B. Jensen
Pædagogstuderendes landssammenslutning (PLS) har i flere år kæmpet aktivt for at få afskaffet uddannelsens to halvårlige lønnede praktikker og gjort dem SU-finansierede.
I disse praktikker har den studerende været en del af normeringen i institutionen og har på den måde reelt ikke haft mulighed for at være studerende, men i højere grad blevet brugt som medhjælper.
Undervisningsministeriet fremlagde for nyligt et forslag til reform af pædagoguddannelsen. Her kunne man læse at de lønnede praktikker skal ændres til SU-finansierede praktikker, en stor sejr for PLS. Afskaffelsen af de lønnede praktikker har dog affødt et større tovtrækkeri om hvem der skal betale – for ude i institutionerne kommer der til at mangle timer når de studerende ikke længere er en del af normeringen.
“Vi har forståelse for at BUPL med rette er bekymrede, om det vil betyde en udhulning af normeringsforholdene,” siger Søren Ekstrand, formand for PLS, og fortsætter: “Det er beklageligt, hvis de studerende bliver taget som gidsler mellem Kommunernes Landsforening og fagforbundene i en strid om normeringer.”
Helt konkret vil reformforsalget betyde at der kommer til at mangle 3000 “fuldtidsansatte” studerende i institutionerne, når de ikke længere er en del af normeringen. Samtidigt vil der blive en forøget udgift på SU-området på op til 150 millioner kroner om året.
Reform-forslaget rummer ikke nogen løsninger for finansieringen, men man kunne mistænke regeringen for at flytte de 150 millioner fra kommunernes bloktilskud til SU-kassen.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe