Socialistisk Arbejderavis
Nr. 229 – 19. maj 2004 – side 9
Anmeldelse: Mikael Wiehe: "Kärlek och politk"
Ingenting förändres av sig själv
Jan Hoby
En af de priser som den danske venstrefløj har betalt for nedgangen i klassekampen i 80’erne og 90’ernes desorientering – er tabet af den socialistiske kulturarv. En af dem som ikke står så stærkt hos mange nye unge på venstrefløjen i Danmark er Mikael Wiehe og det er ærgerligt!
For d. 21.april spillede han i Amager Bio for 200 fremmødte, hvor jeg og min gode ven var blandt de unge på 40+. Men som koncerten udviklede sig blev det ikke til et EGV-træf, men et af de bedste politisk ”møder” jeg har været til i lang tid. Der var mere politik end på SF og Enhedslistens årsmøder tilsammen. Her var socialistiske visioner, arbejdersolidaritet, antiimperialisme og ikke mindst aktivisme så det sparkede røv. På Mikael Wiehes formfulde og meget smukke dansk, blev alt fra Bush til nazister og Göteborgs politimester taget under kyndig behandling.
Venstrefløjstroubaduren Mikael Wiehe
Mikael Wiehe er ubetinget den største skandinaviske venstrefløjstroubadour gennem de sidste 34 år, – siden han sammen med Björn Afzelius og Peter Clemmedson mødtes i Malmö i 1970 og dannede det legendariske band Hoola Bandoola Band. Mikael Wiehe har aldrig solgt ud med alderen som så mange andre i hans generation. Tværtimod har Mikael Wiehe været i konstant politisk udvikling gennem årene og han har ikke kun skrevet, sunget og talt om kamp og international solidaritet. Han har været med i forreste linie i under topmødedemonstrationer i Göteborg 2001 og d. 15.februar 2003 i verdens største globale antikrigsmanifestation.
Og det er netop denne politiske aktivisme, som danner rammen om Mikael Wiehes nye CD: KÄRLEK & POLITIK, som med sine sårbare og insisterende nødvendige sange holder hele vejen. Der skrives sange lige fra hjertet som er lysår væk fra tidens strømninger og modeluner, men der skrives tidløst. Som på fortolkningen af John Lennons ”Grow Old with Me” – Kärleken vet, som er noget af det mest inderlige og intense jeg hørt længe. Sangen Gbg, Gbg er en sammenbidt og vred reaktion på statsmagtens nederdrægtige og morderiske angreb på alle os der demonstrerede i Göteborg i 2001. At høre sangen var som at være tilbage i det store aktivisttelt, hvor Mikael Wiehe om aftenen efter at politiet havde skudt mod de lovlige demonstrationer, holdt en flammende tale der gav mod og optimisme.
Optimisme er den røde tråd på Mikael Wiehes nye cd, om det handler om kærlighed eller kamp. Mikael Wiehe er 55 år og stadig stålsat. Han giver forsat inspiration til en ung 40+ som undertegnede, og jeg håber at dem af jer, som er yngre end mig, vil lade jer inspirere lige så meget, som jeg er blevet gennem de sidste 25 år som socialist, – af Mikael Wiehe og Hoola Bandoola Band. Så vi sammen kan holde den socialistiske kulturarv i live og udvikle den. For vi skal ikke kun forandre verden, vi skal også forskønne den! Det 10 minutter lange nummer Stockholm den 15 februari år 2003 slutter dette vidunderlige album og viser, at Mikael Wiehe ved at 15 februar 2003 markerede et afgørende vendepunkt: Främtiden är ett löfte och världen är vär. Horisonten är närä och möjlig att nå. Allt är förlorat och allting har kommit tillbaks!
Mikael Wiehe:
Kärlek & politik
Bonnier Amigo
Se også Mikael Wiehe fede hjemmeside:
www.mikaelwiehe.se
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe