Socialistisk Arbejderavis
Nr. 229 – 19. maj 2004 – side 9
Bog: Vandana Shiva: "Krig om vand"
Krigen om vandet
Asta Land Olesen
Vandana Shiva er indisk forfatter, fysiker, forsker og aktivist, men har i de senere år forsket i miljø og skader på miljøet. Hun er leder af International Forum on Globalization sammen med juristen, mijøaktivisten,og præsidentkandidat til USA´s forrige og kommende præsidentvalg, Ralph Nader og økonom og radikal samfundskritiker, Jeremy Rifkin.
1993 fik hun den alternative nobelpris, The Livelihood Award. Hun har skrevet mange bøger om teknologiske, økologiske og økonomiske spørgsmål.
Vandana Shiva er en verdenskendt miljøtænker og -aktivist
I “Krig om vand“ kalder hun tingene ved deres rette navn. 11. september 2001 opholdt hun sig i en lille indisk landsby hvor der var mange der for nylig var døde af sult. Verdensbanken havde svækket den lokale fødevareøkonomi. Kæmpemultinationale selskaber har startet en terrorbølge sagde hun som svar på Bush´s krig mod terror. Hun skriver at terror ikke altid handler om våben og teknologi. Men om økonomi. Hun kalder det virksomhedsterrorisme. Indiens ældgamle vandkultur som også kendes i Afrika, består i at man har (havde) vandboder ved vejene hvor mennesker gratis kan drikke vand, der opbevares og holdes køligt i lerkrukker. Nu breder plastflasker med såkaldt kildevand sig overalt og Pepsi- og Coca Cola fremstiller dette vand, som vinder frem i et område som Indien hvor en trediedel af befolkningen ser det som en utopi at kunne spise to gange om dagen! Derfor siger Vandana efter hungerkatastrofen: Terrorister gemmer sig ikke bare i huler i Afghanistan. Nogle af dem skjuler sig i bestyrelseslokaler og bag “frihandelsregler“ som i NAFTA OG FTAA. De gemmer sig i Verdensbankens privatiseringer, i IMF og WTO.
- Vandkrige, skriver Vandana Shiva, bliver sjældent fremstillet som det de er. Man kaster et tågeslør over de reelle økonomiske årsager f.eks. i krigen mellem Palæstina og Israel, om jord og vand .Ikke kun om religion og etnicitet. Magten sidder hos Vivendi, Suez-Lyonaise, Monsanto, Bechtel o.m.fl., der sammen med korrupte eller afmægtige regeringer kaster vrag på den store viden som i u-landene eksisterer med hensyn til opsamling, opbevaring af og besparelser på vand. Om viden om vandforbrugende/vandbesparende planter og de bedrevidende vestlige tvangsforanst-altninger der opstod med den engelske imperialisme og som netop fortsætter med de multinationale magter, terrorister, som Shiva kalder dem.
Vandana Shiva. Forlaget Klim. 156 sider. Kr. 198.
Hun skriver om gamle dages folkearbejde med meget fine erfaringer og udførelse af teknologisk håndværk, som ofte forhindrede hungersnød, fordi arbejdet blev udført med fælles, kollektiv samvittighed og nødvendighed. Mod den del af vestens kultur som hun mener er skadelig og som hun beskriver som en cowboytænkning, “The lone ranger-ideen“. Hun beskriver de mange forsøg der i de senere år er gjort i Indien i nogle af delstaterne hvor man gennem de gamle opsamlingsreservoirer og tålmodigt arbejde har fået vand tilbage i visse floder og damme.
Er hun nu en gammeldags romantiker? Nej. Det ser ud som en yderst moderne, politisk tænkning. Svagheden er Indiens politik som den nu er. Vist er der passager der viser hen til hinduistisk mytologi og gamle digte om hellighed, som udtrykkes på en måske for os fremmedartet måde. Men det er en meget læseværdig, nyttig og – ikke mindst – politisk bog.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe