Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 239 – 2. marts 2005 – side 15

Efter valget, hva' så? – Interview med Allan Baumann, BUPL

Brug for større vision for velfærden end blot at bruge penge

Hans Brink

Brug for tre partier? Allan Baumann, medlem af BUPL’s forretningsudvalg opfordrer arbejderpartierne til at søge tættere samarbejde

- S, SF og Enhedslisten må kigge på hinanden og søge et tættere samarbejde. Med det vi er oppe imod, må man spørge om forskellene er så store, at der er brug for tre partier? I hvert fald er det et spørgsmål, om partierne ikke skal nedtone modsætningerne, siger Allan Baumann, medlem af BUPL’s forretningsudvalg.
Men også hos fagbevægelsen må valgnederlaget give anledning til en grundig evaluering, mener han.
- Vi formåede ikke at levere argumenterne til at få folk til at stemme anderledes, så de værdier fagbevægelsen står for kunne vinde flertal.
- Det ser ud til, at mange vælgere ikke har troet på at skattestop er lig med nedskæringer?
- Det må man konkludere, når regeringen kan fortsætte. Vi har det problem, at vi vil bruge flere penge, men vi skal også forklare, hvorfor der skal bruges flere, og hvor de skal komme fra. Der er brug for en større vision om samfundet end blot at bruge flere penge. Vi skal kunne forklare sammenhængen, siger Allan Baumann.
- Venstrefløjen ser ud til at være blevet de offentligt ansattes parti ved det her valg?
- Når retorikken i valgkampen gik på at bruge flere penge, så appellerer det til de offentlig ansatte, som er klemte. Det der mangler er at få serveret det sammen med en vision om, hvordan et velfærdssamfund kan se ud. Alle siger velfærd, Venstre siger det også, men med en hel anden tilgang til det. Vi skal kunne sælge visionen mere overbevisende. Det skal ikke kun handle om de offentlig ansattes vilkår, men om hvorfor vi vil bruge ressourcer f.eks. på børneområdet, siger han.

En papirtiger
- Udover at valget var et præsidentvalg, så foregik det både på gader og stræder, men det var stort set fraværende på arbejdspladserne. Det må vi tage ansvar for, vi har sagt, at det var det, der skulle til, men det skete åbenbart ikke. Det er ellers der vores kerneværdier kommer fra og der, vi burde kunne rejse debatten, siger Allan Baumann.
- Vi vidste, vi ikke kunne vinde valget i medierne, derfor er kontakten med medlemmerne på arbejdspladserne den eneste mulighed. Det troede vi, at vores apparat kunne sikre. Fagbevægelsens styrke er dens evne til at organisere, men det viste sig ikke at holde stik, når vi ikke formåede at komme ud på arbejdspladserne. Det var mere en papirtiger end reelt, siger han.
Allan Baumann mener valgnederlaget skal bruges til at se på, hvordan fagforeningerne bruger deres ressourcer.
- Der er brug for at tage nogle beslutninger, som er offensive så vi kan komme frem på banen. Hvis det viser sig, at vi i virkeligheden bruger ressourcerne til at mødes med os selv og fylder kalenderen med det, så har medlemmerne god grund til at sætte spørgsmålstegn ved, hvad vi bruger kontingentkronerne til.
- Vi skal ud og diskutere med medlemmerne, det er stadig det, der rykker. En vision om velfærdssamfundet kan ikke forklares på 10 sekunder i TV avisen. Den borgerlige regering er bedre til den slags valgkamp. Vi skal bruge mere tid til at udfolde vores tilgang og sætte kød og blod på indholdet i stedet for at konkurrere om at bruge penge på annoncer og pjecer, siger Allan Baumann.

Hans Brink for www.fagligtansvar.dk

Flere artikler fra nr. 239

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Hans Brink

Siden er vist 2277 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside