Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 240 – 16. marts 2005 – side 11

Røde Wilfred

Strukturreform = stress

Janne Hansen

Janne Hansen er arbejdsmiljøkonsulent – og medlem af Aktionsgruppen Arbejdere Akademikeres bestyrelse

Allerede nu er ansatte i det offentlige begyndt at spekulere over deres fremtid under og efter strukturreformen. I min nærmeste familie handler det bl.a. om sammenlægning mellem 3 kommuner, hvoraf den ene har en stærk tradition for udlicitering af opgaverne. De spørgsmål, som trænger sig på, er bl.a.:
1. Bliver mit arbejde i den nye kommune eller vil private eller et kommunalt interessentselskab overtage det?
2. Hvor flyttes min arbejdsplads hen?
3. Hvem bliver mine kollegaer, og hvem bliver min chef?

Disse 3 enkle spørgsmål illustrerer, at det psykiske arbejdsmiljø vil være centralt i de kommende år for mange ansatte i kommuner og amter.

En så massiv omlægning vil øget presset på mennesker, som i forvejen er præget af stress og frustrerende arbejdsforhold.

Udlicitering af arbejdet
Der er ingen tvivl om, at et af VK-regeringens mål med større kommuner er mere pres på for at lade private overtage en del af servicen. Der vil uden tvivl komme afsmitning kommunerne imellem ved sammenlægningerne. Dette vil på den ene side give et ringere arbejdsmiljø i form af øget pres – men på den anden siden åbner det også op for kampe for at få "indliciteret" opgaver igen.

Flytning af arbejdspladsen
Nogle arbejdspladser bliver flyttet, enten fordi man sælger de gamle bygninger og bygger nyt – eller fordi de eksisterende bygninger i kommunerne skal anvendes. Dette vil for en del medarbejdere betyde flytning af sin arbejdsplads. En flytning, som griber længere end bare at skulle lære nye kollegaer. Længere transporttid til og fra arbejde kan blive en realitet.

Opløsning af det faglige fællesskab
Strukturreformen vil på mange områder opløse eller ændre på de faglige fællesskaber. Undersøgelser viser, at gode kollegaer og fællesskab har stor betydning for det psykiske arbejdsmiljø. Der er i disse gode muligheder for at aflaste hinanden, både praktisk og mentalt. I forbindelse med ændringerne vil det være centralt at diskutere, hvordan ændringerne skal ske og hvilke muligheder, der er for at bevare det fællesskab og de værdier, som er opbygget.

Fokus på arbejdsmiljøet
Det er derfor vigtigt, at de faglige organisationer sætter fokus på arbejdsmiljøet – især det psykiske arbejdsmiljø. Her er det en svaghed, at den struktur, som er omkring arbejdsmiljøarbejdet, også nedbrydes en rækker steder. Så snart arbejdsområderne brydes op, falder sikkerhedsrepræsentanten bort. Hvem skal så sikre, at der laves arbejdspladsvurdering, at der følges op på ulykkerne, at der er styr på de tekniske hjælpemidler og kemikalierne?

Arbejdsmiljøloven siger klart, at sikkerhedsorganisationen skal have indflydelse ved ændring af arbejdspladserne:

"Bekendtgørelse om arbejdets udførelse nr. 559 af 17. juni 2004"
§ 5. Ved planlægning af nye eller ændring af eksisterende arbejdspladser, arbejdsprocesser og metoder, indførelse af ny teknologi, anskaffelse af tekniske hjælpemidler, personlige værnemidler og stoffer og materialer skal det sikres, at arbejdsmiljøet bringes i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningens almindelige og specielle krav.“

Det er oplagt, at man i sikkerheds- og samarbejdsudvalg tager hul på diskussionen om arbejdsmiljø – og får opstillet nogle mål og værktøjer, som kan bruges til at mindske stressen.

Flere artikler i serien Røde Wilfred

Flere artikler fra nr. 240

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Janne Hansen

Siden er vist 2934 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside