Socialistisk Arbejderavis
Nr. 242 – 27. april 2005 – side 18
Over 1.000 demonstrerede 19. april
Plads til alle – brug for alle – nej til racisme i Langeskov
Lene Junker
Mere end tusinde mennesker deltog i et fantastisk fakkeloptog mod racisme tirsdag den 19. april i Langeskov på Østfyn. De unge fra Langeskov gik foran med bannere, antiracistiske slagord og stor gejst. Derefter kom i én skøn blanding: børn, forældre, mange flygtninge, andre unge, pensionister og antiracister fra resten af Fyn. Fakkeloptoget gik igennem Grøntoften, det sociale boligbyggeri, hvor den somaliske familie bor og som har været udsat for det racistiske angreb. De stod uden for deres hus og vinkede til folk, der gik forbi. Fakkeloptoget sluttede foran rådhuset med talere og musik.
Den dystre baggrund var et racistisk angreb på en somalisk families hus i Påsken. (læs mere i anden artikel på siden)
Det racistiske angreb har vakt meget stor forfærdelse i Langeskov. Langeskov er en fredelig parcelhusby med en smule socialt boligbyggeri og en lille gruppe flygtningefamilier. Mange er blevet forfærdede over, at en sådan ting kunne ske. Især flygtningefamilierne frygter, at de næste gang bliver offer for racisterne.
En gruppe unge fra 8. årgang på Bakkegårdsskolen begyndte at snakke om at lave en happening mod racisme ved Rådhuset. Det kom nogen af lærerne for øre, der vidste at Langeskov Idræts Forening tænkte på at lave et fakkeloptog. På den måde gik det til, at „alle gode kræfter“ i Langeskov fandt sammen om at vise deres sympati og medfølelse med den somaliske familie og protestere mod de racistiske overgreb.
Socialistisk Arbejderavis har talt med Casper og Kristian. De er medlem af ISU og går i 8. klasse på Bakkegårdsskolen. De fortæller, at de er ovenud tilfredse med Fakkeloptoget – men lidt utilfredse med, at medierne har sagt, at der var nogle hundreder tilstede. Det allerbedste var at se den glade somaliske familie, der vinkede til folk i optoget. De synes også, det er stort at tænke på, at det startede med en idé om en happening med 25-50 mennesker – men endte med et fakkeloptog på mindst 1000 mennesker mod racisme.
De fortæller også om alt det, der er gået forud for optoget: Først og fremmest har der været snakket meget om det på skolen. Casper er med i Elevrådet, som har snakket med alle klasserne. Kristian og Casper har også været med til at planlægge hele Fakkeloptoget sammen med idrætsforeninger, spejdere osv. Og endelig havde hele 8. årgang en temadag om racisme den 19. april, hvor de bl.a så film og malede bannere. De synes, det var fedt at lærerne selv foreslog temadagen og på den måde var med til at bakke op.
De håber, at racisterne slapper lidt af nu og passer sig selv, så der ikke sker flere overgreb mod flygtninge og indvandrere. De tror også, at racisterne er blevet mere isoleret efter fakkeloptoget, sådan at de ikke får flere med.
Men de mener ikke racismen er væk. Der er stadig en stor gruppe racister, og der er stadig alt for mange racistiske læserbreve i avisen.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe