Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 245 – 1. september 2005 – side 4

Efterløn

Nyliberale slag med Gucci-tasken

Jakob Nerup

Nu kommer det længe varslede angreb på vores efterløn. Desværre anført af Helle Thorning-Schmidt og til stor glæde for regering og arbejdsgivere. Men til vores store vrede.

For det er de danske lønmodtageres liv og velfærd, de handler med. Uanset om vi er malere, pædagoger eller postbude, er to år mere på et stresset og hårdt arbejdsmarked to år af vores liv. Så uanset fag eller alder skal vi stå sammen om at forsvare den velfærd, vi har skabt og betalt.

Angrebet på efterlønnen er kun første trin i angrebet. Regeringen ønsker nedskæringer på alle overførselsindkomster og besparelser på den offentlige service. De vil spare de 55 milliarder kr., som velfærdskommissionen mener, der skal skæres. Og samtidig skal de rige og virksomhederne have flere skattelettelser. En fastholdelse af det asociale skattestop belønner jo de rigeste husejere med skattefrie milliongevinster. Men ifølge de borgerlige er det langt fra nok. F.eks. vil de konservatives leder, Bendt Bendtsen, have skatteprocenten ned på maks. 50 %, hvilket de rigeste vil få enormt mange penge ud af. Men pengene skal komme et sted fra, og det er fra vores lommer. Det er en nyliberal politik, vi skal stoppe, og forsvaret af efterlønnen er en kamp, vi skal vinde.

Fagbevægelsen, og i særdeleshed fagbevægelsens ledere, har et enkelt valg nu. Enten står de frem som forsvarere af vores velfærd og som ledere af en kampagne og mulig kamp for at forsvare efterlønnen. Eller hvis de som Torkil E. Jensen (Metal), Poul Erik Skov Christensen (3F), John Dahl (HK) og Hans Jensen (LO) støtter Helle Thorning-Schmidts angreb på vores efterløn, så skal de sendes på omgående pension. Arbejdsgiverne har med Dansk Industri i spidsen i årevis ført kampagne mod efterlønnen, med velfærden og i praksis opsagt den sociale kontrakt, som de faglige topbureaukrater lever af.

Slaget om efterlønnen er det store symbol på kampen om velfærden, hvor de mere end to millioner organiserede arbejdere i Danmark direkte stilles over for velfærdsangreb. Bliver vores modsvar ikke stort og kraftigt nok, tager angrebene på vores velfærd kun til i styrke. Det har vi set i mange vestlige lande, hvor angreb på pensionen er en hjørnesten i den nyliberalistiske offensiv. Men vi har også set, at massestrejker i Frankrig og Italien har sat en kæp i hjulet på forringelserne, ligesom det franske non til den nyliberalistiske EU-forfatning udtrykker effekten af en kampagne mellem fagbevægelsen, den antiliberalistiske venstrefløj og den antikapitalistiske bevægelse (f.eks. Attac).

Fagligt Ansvar har som den samlende kraft for de bedste kræfter i fagbevægelsen et enormt ansvar på sine skuldre. Det er her, at initiativet skal komme til at samle alle kræfter blandt lønmodtagerne og deres organisationer til et forsvar for efterlønnen. Det er nu, der skal indkaldes til landsdækkende konference, hvor vi kan diskutere vores modtræk. Og der er brug for mere end udtalelser og tålmodighed til næste valg. Vi har brug for handlekraft. Vi har brug for en storstilet politisk kampagne, som forsvarer efterlønnen og velfærden. Og vi har brug for et klart signal om landsdækkende strejker, hvis de alligevel vil ødelægge efterlønnen.

Det er vores liv – forsvar efterlønnen!

Fakta om efterlønnen

I dag modtager 190.000 efterløn
Den årlige ydelse er: 131.600 kr.
Man betaler 4.600 kr. årligt i 25 år gennem A-kassen
Man kan gå på efterløn fra 60 år
Pensionsalderen er 65 år
Samlet set koster det 24 milliarder kr. årligt, heraf betaler vi selv 4,5 mia. kr. som efterlønsbidrag (og resten gennem skatten).

Socialdemokraternes forslag

Man kan gå på efterløn fra 62 år
Pensionsalderen sættes op til 67 år
Efterlønnen nedsættes med 35.000 kr. årligt
Man skal have været medlem af en A-kasse i 38 år
(dvs. man skal meldes ind senest som 24-årig, hvis man skal have efterløn som 62-årig)

Flere artikler fra nr. 245

Flere numre fra 2005

Se flere artikler om emnet:
Pension/Efterløn

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2630 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside