Socialistisk Arbejderavis
Nr. 247 – 14. oktober 2005 – side 4
Krigen i Irak
Al-Zarqawi eller US/UK-sponsoreret borgerkrig?
Rina Dhahir
Den 19. september foretog irakisk politi en anholdelse, der har resulteret i megen medieopmærksomhed i ægte afledningsmanøvre-stil.
Da politiet forsøgte at anholde to britiske agenter, forklædt som ’arabiske terrorister’, åbnede disse ild mod en menneskeflok. Det lykkedes politiet at arrestere de to britiske undercover-terrorister; det viste sig siden, at briternes bil var fyldt med sprængstoffer, som angiveligt skulle bringes til eksplosion i byens centrum. Blandt de våben og eksplosiver, som lå i briternes bil, var også en fjernbetjening til at bringe eksplosiverne til sprængning med.
I stedet for at tage fat på essensen – agenternes suspekte forklædning, det faktum, at de åbnede ild mod en flok civile samt fundet af eksplosiverne og fjernbetjeningen – i denne bekymrende hændelse, valgte de kommercielle medier at fokusere på den redningsaktion, som agenternes landsmænd, de britiske besættere, gennemførte.
Det interessante i sagen er dog ikke briternes hastige ’befrielse’ af de to agenter, omend denne naturligvis blot komplementerer den mulighed, at de to agenter var i færd med en lyssky affære og at det af denne grund var briterne magtpåliggende at komme disse agenter til undsætning for at afværge en afsløring af deres egentlige forehavende.
De spørgsmål som medierne burde – men ikke tør – stille, er: Hvorfor – og med hvilken ret – åbnede de to britiske agenter ild mod en flok civile? Hvad skulle to britiske agenter, forklædt som ’arabiske terrorister’, med det, der tilsyneladende var en bilbombe? Var hændelsen i Basra et enkeltstående tilfælde eller er det en del af et samlet mønster?
Med andre ord: Gennemfører besættelsesmagten false-flag operationer i Irak?
False-flag er operationer udført under ’falsk flag’ med det formål at miskreditere fjenden; false-flag er en variant af Covert Action dvs. operationer hvis sigte er at influere på regeringer, politik eller handlinger via politiske, økonomiske, propagandistiske eller paramilitære aktiviteter.
Såvel de britiske som de amerikanske efterretningstjenester har en solid tradition inden for Covert Action området.
J.V. Grady, tidligere medlem af US Military Intelligence, understreger i sin artikel ’What is Covert Action?’, at mange af de terrorangreb, der rettes mod civile irakere sandsynligvis er Covert Actions udført af besættelsesmagtens efterretningstjenester. Formålet er, siger Grady, det samme som med andre blodige Covert Actions: At mønstre sympati for de, der rent faktisk begår myrderierne. Og yderligere i Iraks tilfælde: At skabe grobund for borgerkrig og dermed grundlag for fortsat tilstedeværelse af udenlandske tropper i Irak.
Grady efterspørger dertil en opmærksomhed omkring mediernes rolle i affæren. I avisernes spalter foregår nemlig en anden form for Covert Actions, ikke med sværdets, men med pennens kraft. Når vi konfronteres med Irak-journalistik, siger Grady, bør vi stille os følgende spørgsmål: Er artiklen blevet plantet? Bliver forfatteren betalt af en efterretningstjeneste?
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe