Socialistisk Arbejderavis
Nr. 247 – 14. oktober 2005 – side 4
24. september
Markant international modstand mod Irak-krigen
Sara Andersen
Den 24. september oplevede USA de største antikrigsdemonstrationer siden krigens start. Fra alle grupper og samfundslag strømmede demonstranter til hovedstaden. På busser, tog, fly og biler ankom de i massevis til Washington DC for samlet at protestere mod USA’s besættelse af Irak.
Organisatorerne bag demonstrationen siger, at op mod 300.000 mennesker deltog i marchen, hvilket gjorde den 24. september til en af de største, hvis ikke den største, antikrigsdemonstration i Washington nogensinde. I andre storbyer som San Diego, Denver og Phoenix blev der ligeledes reporteret om tusindvis af folk på gaden. Det, der i første omgang bragte folk sammen, var modstanden mod besættelsen, men mange var hurtige til at koble krigen i Irak sammen med andre spørgsmål. “De ressourcer, der bruges på imperialistiske krige, er penge, der tages fra vores uddannelser, sygehuse og sikkerhedssystem”, udtaler en aktivist til Socialist Worker.
Denne frustration og vrede mod Bush-administrationen blev delt af mange, hvilket blandt andet kom til udtryk gennem de talrige hjemmelavede skilte, der blandt andet bar teksten “Lav dæmninger – ikke krig“, som viste en kritik af Bush-administrationens håndtering af katastrofen i New Orleans.
De seneste meningsmålinger foretaget i USA viser, at 54% af den amerikanske befolkning i dag mener, at det var en fejltagelse at sende tropper til Irak, mens kun 30% støtter Bush. Dengang støtten til Vietnam-krigen faldt til under 50% i USA, lykkedes det aldrig at vende stemningen igen.
Men det er ikke kun amerikanerne, der vil sætte en stopper for drabene på civile irakere, og som ikke ønsker flere overskrifter, der vidner om dræbte danske, britiske, amerikanske eller tyske soldater. I England ønsker 57% af befolkningen, at tropperne trækkes hjem.
I London var op imod 100.000 demonstranter d. 24 september på gaden i en meget mangfoldig demonstration. Demonstranter fra alle samfundslag og i alle aldre demonstrerede side om side mod krigen, mod racisme og mod angreb på civile rettigheder. På den måde blev protesterne lige så meget en manifestation af modviljen mod at lade regeringen bruge bombningerne 7. juli til at hetze muslimer og foretage angreb på civile rettigheder.
I Danmark var små 1.000 mennesker på gaden, og ud over den åbenlyse kritik af drabene på irakiske børn og kvinder blev spørgsmålet om krigen også her koblet med vores egen kamp for bedre velfærd for alle grupper i samfundet. Bla. holdt Rina Dhahir en brandtale. Den må du ikke lade dig gå forbi! Se hendes skarpe kritik på www.inmediares.dk
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe