Socialistisk Arbejderavis
Nr. 250 – 12. januar 2006 – side 9
Boganmeldelse
Marx er på vej tilbage på universiteterne
Jakob L. Krogh
Andreas Beck Holm beskriver i sin nye biografi Karl Marx’s teori og praksis. Med udgangspunkt i den materielle virkelighed og de politiske og filosofiske ideer, der fandtes på Marx ’s tid, beskrives hans udvikling, essensen i forfatterskabet og den politiske praksis. Holm leverer en overskuelig og præcis gennemgang, der har forstået, hvad mange andre akademikere ikke har forstået, at ”Marx først er politiker og siden teoretiker”.
Først beskrives, hvordan Marx i sin ungdom skifter fra at have været humanist til at være socialist, Det betød, at han opgav forestillingen om, at mennesket eksisterede uden for sin historiske, materielle og strukturelle sammenhæng. Derefter beskrives sammenhængen mellem Marx’s politiske, teori og den virkelighed han oplevede. Industrikapitalismens fremvækst skabte enorme rigdomme og enorm fattigdom. Holm viser, at Marx i sin analyse tager udgangspunkt i denne ulighed. Derefter forklarer han, sammenhængen mellem Marx’s analyser og det politiske mål revolutionen. Et glimrende eksempel er hans beskrivelse af, hvad kapitalisternes overskud kommer fra.
Værdien og dermed prisen på en vare bestemmes af den mængde arbejdskraft, der er brugt på at frembringe den. – En flintesten er værdiløs, fordi man bare kan samle den op, mens en diamant, der også er en sten, har høj pris, fordi det kræver meget arbejdskraft at finde og bearbejde den. – Derfor er det heller ikke naturligt, at de rige bliver rigere, mens dem der arbejder bliver fattigere.
Uligheden skyldes, at den menneskelige arbejdskraft kan skabe mere værdi, end det det er nødvendigt at betale for den. Prisen på en dags arbejde er minimum det, det koster arbejderen at købe nok mad, husly, tøj osv. for at kunne møde frisk på arbejde næste dag. Den arbejdskraft, kapitalisten har købt af arbejderen, skaber mere værdi, end den løn arbejderen behøver for at kunne møde på arbejde næste dag.
Arbejderen har ikke de maskiner og råstoffer (produktionsmidler), der er nødvendige for selv at kunne starte en produktion, derfor er arbejderen nød til at sælge sin arbejdskraft til kapitalisten, der har ejendomsretten til produktionsmidlerne, og derfor kan kapitalisten tage merværdien, som arbejderens arbejdskræft skaber. Den forståelse bruger Marx til at opstille arbejderbevægelsens hovedmål som afskaffelsen af den private ejendomsret til produktionsmidlerne.
Andreas Beck Holms biografi er en glimrende introduktion til Marx. Modsat mange universitetsmarxister i dag, forstår han, Marx ud fra hele forfatterskabet ikke bare ungdomsskrifterne eller den historiske materialisme. Samtidig fastholder han, at Marx’s analyser også kan bruges til at forstå et samfund, hvor en stor del af produktionen er serviceydelser og knowhow, som det til dels er i dag. Derfor vil jeg godt tilgive ham, de mange unødvendige fremmedord som heterogenitet, teleologisk og indeterminisme. Bogen er trods alt let forståelig, tro mod Marx og på dansk.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe